Ανησυχία επικρατεί για την πορεία του πύρινου μετώπου στον Έβρο, με την εικόνα τις τελευταίες ώρες να είναι καλύτερη.

Στο σημείο επιχειρούν 475 πυροσβέστες (Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία, Αλβανία) με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων και από αέρος επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Την κατάσταση βοήθησε νωρίτερα ότι ο άνεμος, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κατάσβεση τις προηγούμενες εννέα μέρες, είχε χαμηλότερη ένταση, από 3 έως 5 Μποφόρ. Η αλλαγή σε νοτιάδες πάντως, ειδικά στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Χρήστος Νικολαΐδης, προκαλεί προβληματισμό για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Δύο τα βασικά μέτωπα

Τα βασικά μέτωπα πλέον είναι δύο. Ένα προς τη Ροδόπη, ανάμεσα σε Κίρκη και Κασσιτέρα, και ένα στην περιοχή της Κοτρωνιάς, βορειοδυτικά της Δαδιάς, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει να εγκλωβίσουν τη φωτιά σε μία χαράδρα.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, σημειώθηκαν ταυτόχρονα  15 ενάρξεις πυρκαγιών πριν από 10 ημέρες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Τα στοιχεία δείχνουν, επισήμανε, πως δεν μπορεί να οφείλονται σε τίποτε άλλο πέραν της ανθρώπινης δραστηριότητας είτε ήταν κάτι ηθελημένο είτε αθέλητο.

Σχετικά με τις επικρίσεις για τη γρήγορη κινητοποίηση των εναέριων μέσων, σημείωσε ότι μία πυρκαγιά που ξεσπά ξημερώματα δεν μπορεί να έχει εναέρια μέσα, καθώς δεν ήταν δυνατόν να πετάξουν εκείνη την ώρα,  σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.