Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή στον Έβρο, καθώς οι φωτιές συνεχίζουν για 11η νύχτα να κατακαίουν παρθένο δάσος. Αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην περιοχή του Κοτρωνιά, ενώ το απόγευμα της Τρίτης (29/08) εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής για εκκένωση προς Γιαννούλη.

Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες. Στη μάχη ρίχτηκε σήμερα ένα θηριώδες όχημα το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει τόνους νερού σε απόσταση 80 μέτρων, ενώ με την τεράστια λεπίδα που έχει μπροστά ανοίγει δρόμο ανάμεσα στα δέντρα του δάσους.

Στην μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς ρίχτηκε και τo ειδικό πυροσβεστικό όχημα jumbo track multi ένα μεταποιημένο από Έλληνα ιδιώτη στρατιωτικό άρμα Λέοπαρντ το οποίο μεταφέρει 10 άτομα και ρίχνει νερό σε απόσταση έως και 80 μέτρων.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Έβρου επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.


Στο μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών άρχισε να καταγράφει δεδομένα. Άβαντας, Κίρκη, Αετοχώρι, Δωρικό, Νίψα και Πλάκα, είναι οι κοινότητες γύρω από την Αλεξανδρούπολη που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Σύσκεψη στο Μαξίμου: 4 άμεσα μέτρα για τον Έβρο και την Πάρνηθα

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τον Έβρο και την Πάρνηθα, μετά τις καταστροφικές φωτιές, αποφάσισε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βασική προτεραιότητα είναι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί, αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί, με ευθύνη των Περιφερειών. Επίσης, για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που θα γίνουν αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης», ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί. Φυσικά, οι περιοχές που κάηκαν, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες από τη Δασική Υπηρεσία, ενώ μέριμνα λαμβάνεται και για τα ζώα που επιβίωσαν.

Τα 4 άμεσα μέτρα είναι τα εξής:

  • Η Δασική Υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, αναδασωτέες τις περιοχές που κάηκαν.
  • Θα υπάρξει φροντίδα ώστε τα ζώα που επιβίωσαν να έχουν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών.
  • Θα γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί.
  • Καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Μετα τη σύσκεψη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.

Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».