Τον γύρο του κόσµου κάνει εδώ και µέρες η είδηση ότι χιλιάδες αρχαιότητες αδιευκρίνιστης αξίας εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο, που δηλώνει θεµατοφύλακας εκατοντάδων πολιτισµών.

Την ίδια ώρα, φουντώνει η συζήτηση για την επιστροφή των Μαρµάρων του Παρθενώνα, καθώς αναδεικνύονται αδιανόητα κενά ασφαλείας, αλλά και οι ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης των εκθεµάτων. Το πρωτοφανές σκάνδαλο, µε «πρωταγωνιστή» τον µέχρι πρότινος επικεφαλής του τµήµατος για τους πολιτισµούς της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώµης, δεν φάνηκε να σοκάρει µεγάλη µερίδα του βρετανικού Τύπου. Σύµφωνα µε τον «Guardian», είναι γνωστές τουλάχιστον πέντε υποθέσεις κλοπής θησαυρών, µε την εφηµερίδα να σηµειώνει ότι, ενώ οι περισσότερες αίθουσες καλύπτονται µε CCTV κάµερες, η αίθουσα µε τα αρχαϊκά δεν είχε ούτε µόνιµο φύλακα ούτε καν κάµερα. Μάλιστα, το 2002 οι «Sunday Times» είχαν στείλει έναν ρεπόρτερ, ο οποίος είχε µπει ανενόχλητος στην πτέρυγα όπου φιλοξενούνται οι ελληνικές αρχαιότητες και είχε πάρει ένα από τα εκθέµατα, το οποίο φυσικά επεστράφη την επόµενη ηµέρα.

Υπεύθυνος επί σειρά ετών για το Τµήµα Ελληνικών Αρχαιοτήτων ήταν ο 56χρονος Peter Higgs, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί ως ο βασικός ύποπτος της -όπως τη χαρακτηρίζει το Βρετανικό Μουσείο- µεγαλύτερης παραβίασης ασφαλείας του εδώ και µία δεκαετία. Από την πλευρά του, ο απολυµένος πλέον υπάλληλος -που είχε άµεση πρόσβαση στις αποθήκες µε τα εκθέµατα ως επιµελητής- αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκηµα και η Αστυνοµία δεν έχει προβεί µέχρι στιγµής στη σύλληψή του. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου την περασµένη εβδοµάδα, δηµοσιεύµατα αναφέρουν ότι ο πραγµατικός αριθµός των αντικειµένων ανεκτίµητης αξίας που εκλάπησαν ή καταστράφηκαν ξεπερνά τα 1.500 και «πλησιάζει τα 2000». Μάλιστα, πολλά από αυτά -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Daily Mail»- πωλούνται διαδικτυακά για µόλις 40 λίρες. Σηµειώνεται ότι µέχρι στιγµής δεν έχει δοθεί στη δηµοσιότητα επίσηµα κάποια λίστα µε τις αρχαιότητες που έχουν «κάνει φτερά» από το µουσείο - έµβληµα της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Είναι ειρωνικό που τώρα ξαφνικά το Βρετανικό Μουσείο θα αισθανθεί αυτό που αισθάνεται η Ελλάδα, πώς είναι να σου έχουν κλέψει πολύτιµα αντικείµενα από τη συλλογή σου», λέει χαρακτηριστικά στα «Π» ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, ιδρυτής της πλατφόρµας greeklist.co.uk και µέλος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρµάρων του Παρθενώνα. «∆εν είναι ευχάριστο για κανένα µουσείο να έρχεται αντιµέτωπο µε την αρπαγή πολύτιµων αντικειµένων και ως επιτροπή ευχόµαστε και ελπίζουµε να ανακτήσουν αυτούς τους θησαυρούς», σηµειώνει. ΤΟ TIMING Ο κ. Γαλιάσος αναφέρει επίσης ότι ποτέ δεν ήταν καλύτερη στιγµή για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα µας.

Το δυσάρεστο αυτό γεγονός, όπως εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», σε συνδυασµό µε την αναµενόµενη ανακαίνιση της αίθουσας όπου φιλοξενούνται οι ελληνικοί θησαυροί, αλλά κυρίως λόγω του διαλόγου που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 18 µήνες µεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, µπορούν να συµβάλουν στον επαναπατρισµό των Μαρµάρων του Παρθενώνα. «Από τα 108.184 ελληνικά αντικείµενα, σήµερα εκτίθενται µόνο τα 6.453. Αυτά που εκλάπησαν είναι από αυτά που δεν εκτίθενται. Εποµένως, δεν ξέρουµε ακόµη αν αυτά είναι ελληνικά ή όχι και θα πάρει µήνες για να µάθουµε αν όντως αυτά τα αντικείµενα που κλάπηκαν είναι ελληνικά», σηµειώνει ο ιδρυτής της πλατφόρµας greeklist.co.uk. Αναφέρει επίσης ότι από τις 3.382.000 αναζητήσεις που έγιναν τον τελευταίο ενάµιση χρόνο στην ιστοσελίδα του µουσείου, οι 10.648 ήταν για τη λέξη «Παρθενώνας» και µόνο οι 1.936 για τα Γλυπτά. Γεγονός που αναδεικνύει την επιθυµία του κόσµου να δει «ολοκληρωµένο» τον Παρθενώνα, ενώ τονίζει ότι ο διάλογος µεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου πρέπει να συνεχιστεί.

Οι ελπίδες λοιπόν για την επανένωση των Μαρµάρων του Παρθενώνα ζωντανεύουν και πάλι, αφού ένα από τα βασικά επιχειρήµατα της βρετανικής πλευράς -αυτό της ασφάλειαςκαταρρέει. Η ελληνική πλευρά πάντως φροντίζει να ζυγίζει, για την ώρα, τις ανακοινώσεις της, µε το υπουργείο Πολιτισµού, και συγκεκριµένα την κ. Λίνα Μενδώνη, ερωτηθείσα σχετικά µε το θέµα, να απαντά: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισµού παρακολουθεί µε πολύ µεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέµατος».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8