Εξαντλημένοι είναι οι πυροσβέστες, που επί 14 συνεχόμενες ημέρες δίνουν αγώνα ώστε να τιθασεύσουν τις φλόγες που καίνε τον δασικό πλούτο του Έβρου.

Οι δυνάμεις πλησιάζουν σε αριθμό τους πυροσβέστες που ενεργούσαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, όπου είχαν καταστραφεί άνω των 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Βέβαια τότε είχαν καεί οι Νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αργολίδας και Κορινθίας, ενώ τώρα έχουν καεί ήδη τουλάχιστον 830.000 στρέμματα, που όλα ανήκουν στον Νομό Έβρου. Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες, εθελοντές και απλοί πολίτες συνεχίζουν να πολεμούν σε αυτόν τον άνισο αγώνα, ευελπιστώντας πως σύντομα θα καταφέρουν να βάλουν ένα τέλος στην καταστροφική μανία του πύρινου μετώπου. Μόνο που αυτό το ενδεχόμενο δεν δείχνει να συμβαίνει άμεσα, καθώς οι καιρικές συνθήκες, ενώ είχαν βελτιωθεί, εκ νέου γίνονται βασικός αντίπαλος των δυνάμεων κατάσβεσης.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες υπήρχε άπνοια στην περιοχή, η οποία δεν επέτρεπε στα πυροσβεστικά αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις, μια και οι πιλότοι δεν είχαν καθόλου ορατότητα, αφού ο καπνός καθόταν πάνω από το πύρινο μέτωπο (φαινόμενο επαγωγικής στήλης, στη γλώσσα των πυροσβεστών). Από χθες το απόγευμα ενισχύθηκαν οι άνεμοι, που ενώ βελτίωσαν την ορατότητα των χειριστών, θέριεψαν τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση. Χθες, 13η ημέρα της καταστροφής του στρατηγικού, για την Ελλάδα, Έβρου, επιχειρούσαν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ εκ περιτροπής στη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Σε επιφυλακή το Σουφλί

Οι κάτοικοι στο Σουφλί παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί νοτιάδες σπρώχνουν την πύρινη λαίλαπα προς την πόλη. Τα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ δεν έχουν διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο, όμως οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν στηθεί εδώ και δύο ημέρες φαίνεται πως έχουν αποτελέσματα.

Οι συνεχείς ωστόσο εναλλαγές στη φορά των ανέμων δημιουργούν πρόβλημα ασφάλειας στους πυροσβέστες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν χθες όλη την ημέρα τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν σε ένα από τα συνεχή γυρίσματα του καιρού.

Πλήγμα στην άγρια πανίδα

Πρωτοφανή οικολογική καταστροφή διαπίστωσε στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου ο καθηγητής Οικολογίας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρης Μπακαλούδης. Ο καθηγητής, που επισκέφθηκε την καμένη έκταση, εξέφρασε την εκτίμηση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «το μεγάλο μέγεθος της καμένης έκτασης ίσως να επηρεάζει περισσότερο αρνητικά την άγρια πανίδα, γιατί αρκετά είδη απαιτούν εκτεταμένες περιοχές με ώριμα δάση, πολλά είδη είναι δασόβια, δηλαδή απαιτούν πυκνό δάσος για να βρίσκουν καταφύγιο και αρκετά είδη εξαρτώνται ισχυρά από τον συνδυασμό δασωμένων-ανοικτών εκτάσεων. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια μεγάλου μέρους του δάσους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μεγάλο αριθμό ειδών της άγριας πανίδας, τόσο στα πτηνά όσο και στα μεγάλα θηλαστικά».

Ο κ. Μπακαλούδης θεωρεί πως πολλά ζώα έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα: «Το πρώτο κύμα πρέπει να ήταν και το πιο καταστροφικό, καθώς η πυρκαγιά ήταν επικόρυφη, μεταδιδόταν ταχύτατα και δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια διαφυγής των ζώων που βρίσκονταν μπροστά στο μέτωπό της. Τις επόμενες μέρες, με την ένταση να έχει μειωθεί, η πυρκαγιά έκαιγε με μικρότερη σφορδρότητα, μεταδιδόταν με μικρότερη ταχύτητα και συνεπώς τα ζώα είχαν αρκετό χρόνο να αντιδράσουν και να διαφύγουν τον κίνδυνο της φωτιάς».

Η χειρότερη χρονιά για όλη την Ευρώπη

Το χειρότερο καλοκαίρι της ιστορίας της έζησε η Ευρώπη, αφού οι εκτάσεις που έχουν καεί στην ΕΕ από τις αρχές του έτους έως τις 26 Αυγούστου είναι κατά 44,2% περισσότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαπενταετίας. Όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές δορυφορικές καταγραφές της υπηρεσίας Copernicus, οι εκτάσεις οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος αγγίζουν τα 4.000.000 στρέμματα, ενώ σε 13 από τα 27 κράτη η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από τη μέση επίδοση της περιόδου 2006-2022.

Μάλιστα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά -όπου έχει καεί περισσότερο από το 12% της έκτασης της Προστατευόμενης Περιοχής Natura 2000- είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η τήρηση δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 1/9