Η 9η Οκτωβρίου είναι η ηµεροµηνία-ορόσηµο για τις αλλαγές που ετοιµάζονται σε τουλάχιστον τρεις µητροπόλεις της χώρας. Και τούτο γιατί τη συγκεκριµένη ηµεροµηνία θα πραγµατοποιηθεί η ετήσια συνεδρίαση της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου, µε αντικείµενο, εκτός των άλλων, την εκλογή των µητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Παραµυθιάς, ενώ σε εκκρεµότητα είναι και η περίπτωση της Μητρόπολης Μηθύµνης.

Οι εκλογές πραγµατοποιούνται ως αποτέλεσµα της παραίτησης των τριών µητροπολιτών λόγω γήρατος. Ο µητροπολίτης Μηθύµνης, Χρυσόστοµος, δεν εµφανίζει ακόµη τέτοια διάθεση, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστηµα θα τον επισκεφθεί ειδική επιτροπή από αρχιερείς και θα του ζητηθεί ευσχήµως η παραίτησή του. Στην περίπτωση που δεν δεχτεί να αποχωρήσει οικεία βουλήσει από το αξίωµά του, τότε, σύµφωνα µε πληροφορίες, το επόµενο στάδιο είναι η συνάντηση µε την αρµόδια κρατική επιτροπή (σ.σ.: συµµετέχει σε αυτήν και δικαστικός) προκειµένου να τεθεί επί τάπητος η παραίτησή του. Το µεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή την ώρα είναι για τον διάδοχο του µητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιµο, δεδοµένης της πολυεπίπεδης σηµασίας που έχει η συγκεκριµένη µητρόπολη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει καταλήξει οριστικά στον διάδοχό του, στο πρόσωπο του αρχιγραµµατέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Ωρέων, Φιλόθεο. Μάλιστα, διασταυρωµένες πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι υπάρχει απόλυτη συνεννόηση και «έγκριση» στο πρόσωπο του κ. Φιλόθεου και από την πλευρά του Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολοµαίου. Τις προσεχείς ηµέρες, άλλωστε, ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας θα συναντηθεί µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη στον Πύργο Ηλείας, καθώς αµφότεροι είναι προσκεκληµένοι του εκεί µητροπολίτη.

Σημαντική

Μπορεί να µην έχει την ίδια βαρύτητα µε την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης, ωστόσο και η Μητρόπολη Φλώρινας θεωρείται σηµαντική. Και ο µητροπολίτης Θεόκλητος ακολούθησε τον δρόµο της παραίτησης, αντιλαµβανόµενος και αυτός τη σηµασία που έχει για την εσωτερική διαδικασία της Ιεράς Συνόδου αυτή η απόφαση. Υψηλόβαθµες εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο διάδοχος του κ. Θεόκλητου από την πλευρά του κ. Ιερώνυµου έχει ήδη βρεθεί. Πρόκειται για τον νυν πρωτοσύγκελο Αλεξανδρουπόλεως Ειρηναίο. Πιο σύνθετη ως προς τη διαδοχή είναι η περίπτωση της Μητρόπολης Παραµυθιάς, όπου και εκεί ο µητροπολίτης Τίτος επέλεξε τον δρόµο της παραίτησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριµένη µητρόπολη δείχνουν, προτείνοντας συγκεκριµένα πρόσωπα, οι µητροπολίτες Καισαριανής και Σύρου, ενώ την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη Μητρόπολη Παραµυθιάς δείχνει και ο επίσκοπος ∆ρεστένης. Εως τώρα ο κ. Ιερώνυµος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την εν λόγω µητρόπολη, χωρίς αυτό να σηµαίνει, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται, πως δεν έχει στο µυαλό του συγκεκριµένο ιεράρχη. Ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται, εντός των προσεχών ηµερών θα συνεδριάσει η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος για να κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των µητροπολιτών.

Ακολούθως, θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό ∆ιάταγµα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων και, όπως προαναφέραµε, στις 9 Οκτωβρίου η ∆ιαρκής Ιερά Σύνοδος θα πραγµατοποιήσει τη διαδικασία των εκλογών για τους νέους µητροπολίτες. Την ίδια ώρα, σηµαντικό ζήτηµα για την εσωτερική λειτουργία της Ιεράς Συνόδου αποτελεί και το θέµα της «επόµενης µέρας» για τους παραιτηθέντες µητροπολίτες. Και τούτο διότι πρόκειται για ιεράρχες σε προχωρηµένη ηλικία, οι οποίοι έχουν ανάγκη φροντίδας, γι' αυτό και ήδη ο κ. Ιερώνυµος φέρεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ιδίως για τον κ. Ανθιµο, για τον οποίο θεωρεί ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στην Εκκλησία και στους πιστούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο απερχόµενος µητροπολίτης Θεσσαλονίκης είτε θα µεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, εκεί όπου η µητρόπολη έχει ένα από τα καλύτερα γηροκοµεία, είτε θα µεριµνήσει γι' αυτόν ο διάδοχός του, κ. Φιλόθεος. Αξίζει, λοιπόν, να σηµειωθεί πως το θέµα της υποστήριξης των ιεραρχών που είναι σε µεγάλη ηλικία απασχολεί προσωπικά τον κ. Ιερώνυµο, δεδοµένου ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει κάποια συγκεκριµένη διαδικασία υποστήριξης. Εκκλησιαστικές πηγές φέρνουν το παράδειγµα της λειτουργίας του Βατικανού, όπου, έπειτα από κάποια συγκεκριµένη ηλικία, οι ιεράρχες αποσύρονται σε ειδικούς χώρους, για τους οποίους έχει µεριµνήσει η Καθολική Εκκλησία.

Στην Ελλαδική Εκκλησία η «υποστήριξη» του µητροπολίτη που παραιτείται λόγω ηλικίας επαφίεται σε πολύ µεγάλο βαθµό στη διάθεση που θα επιδείξει ο µητρο πολίτης που θα τον διαδεχτεί.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8