Μεγαλώνει το ρήγμα μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη της Αθήνας, ως είθισται.

Η κίνηση αυτή βάζει στο «κάδρο» την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που θα έλεγε και το «Πιστεύω») ως μια πρώτη αντίδραση απέναντι στην ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, πάντως, με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι έχουν σταλεί οι προσκλήσεις, διευκρίνισε όμως ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των ιεραρχών. Αν, δηλαδή, αποφασίσουν να μην παραστούν στο γεύμα.

Διαβάστε ακόμα: Οι ημερομηνίες “κλειδιά” για τα επόμενα βήματα της Εκκλησίας

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czm0f4l9d48x)


Το «μπλόκο» της Εκκλησίας στην πολιτική ηγεσία

Η απόφαση για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας σε «στενό κύκλο» ουσιαστικά βάζει «μπλόκο» στην πολιτική ηγεσία, καθώς η Λειτουργία στη Μονή Πετράκη δεν υπόκειται σε πρωτόκολλο. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και το εορταστικό γεύμα θα διοργανωθεί στη Μονή Πετράκη και θα ζητηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας να ακυρωθεί το εθιμοτυπικό γεύμα που διοργανωνόταν.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Εκκλησίας φαίνεται να αποτυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μετά την παρουσία της στα «επινίκια» που ακολούθησαν το βράδυ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε γνωστό γκέι μπαρ της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ΠτΔ έχει ιδιαίτερη σημασία -όπως αποκάλυψε η κυριακάτικη έκδοση της «Απογευµατινής»- το εθιµοτυπικό γεύµα προς τιµήν του Αρχιεπισκόπου και των µελών της ΔΙΣ, καθώς αναδεικνύει τους στενούς δεσµούς της Εκκλησίας µε την πολιτεία.


Ποια άλλα μέτρα εξετάζει η Ιεραρχία

Από την Ιεραρχία εξετάζονται και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να αποτυπώσουν την έντονη δυσαρέσκειά της. Υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο η δοξολογία για την 25η Μαρτίου να πραγματοποιηθεί στη Μονή Πετράκη, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να μην παραστεί στην παρέλαση.

Αν δεν υπάρξει σχετική µέριµνα από την Ιερά Σύνοδο, οι ιερείς θα επιλέξουν οι ίδιοι τη στάση που θα τηρήσουν για τις παρελάσεις και την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Προσερχόμενος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση της Ιεραρχίας για τον γάμο ομοφύλων δήλωσε ότι «η Εκκλησία δεν αντιδρά, αγαπάει» και πρόσθεσε «νέοι είστε όλοι… να κάνετε βαπτίσεις, γάμους τέτοιου είδους δεν σας εύχομαι», παραπέμποντας στις αποφάσεις της ΔΙΣ.