Οι πρόσφατες πυρκαγιές στον Eβρο έφεραν ξανά στην επιφάνεια το τεράστιο ζήτηµα της παράνοµης µετανάστευσης που αντιµετωπίζει η χώρα µας. Κι αυτό γιατί, ενώ το δάσος καιγόταν, δεν ήταν λίγες εκείνες οι φωνές που ήθελαν την πυρκαγιά αυτή να έχει προκληθεί από παράτυπους µετανάστες που ζούσαν µέσα στο δάσος.

Το σενάριο αυτό ήρθε να ενισχύσει η είδηση των τουλάχιστον 18 απανθρακωµένων ανθρώπων στο δάσος της ∆αδιάς. Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλούσε το γεγονός πως κάτοικοι του Eβρου, αποφασισµένοι να αναλάβουν δράση, πήραν τον νόµο στα χέρια τους, «συλλαµβάνοντας» µετανάστες που πέρασαν παράνοµα τα σύνορα. Γεγονός για το οποίο έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Τα περιστατικά αυτά ήταν η συνέχεια όσων συνέβησαν µέσα στον Αύγουστο, µε τα -συχνά θανατηφόρα τροχαία στον Εβρο να είναι καθηµερινό φαινόµενο. Τροχαία που προκαλούνταν στην προσπάθεια των διακινητών να ξεφύγουν από τον αστυνοµικό έλεγχο. Τότε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης γνωµοδότησε θετικά για τη χρήση ειδικών µηχανηµάτων που προκαλούν ζηµιά στα ελαστικά των αυτοκινήτων, ως έσχατη λύση, για την αναγκαστική ακινητοποίηση των αυτοκινήτων που χρησιµοποιούσαν οι διακινητές.

Αγανάκτηση

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, που βιώνουν από πρώτο χέρι εδώ και χρόνια το ζήτηµα του Μεταναστευτικού, δηλώνουν στα «Π» αγανακτισµένοι. Αν και, όπως λένε, η κατάσταση στις περιοχές όπου έχει δηµιουργηθεί ο φράχτης είναι καλύτερη. «Το Μεταναστευτικό για εµάς είναι µια ανοιχτή πληγή που δεν κλείνει. Εδώ, σε εµάς, ο φράχτης αποδείχθηκε πολύ αποτελεσµατικός, αλλά οι µετανάστες βρήκαν άλλα περάσµατα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Φερών - Πόρου, Αθανάσιος Πεµούσης. «Μπαίνουν στα δάση µας και ξέρουµε πως οι πυρκαγιές προέρχονται από τους µετανάστες», σχολιάζει ο κ. Πεµούσης και συνεχίζει λέγοντας πως «οι εστίες ήταν πάρα πολλές σε όλο το µήκος του δάσους.

Υπήρχε οργανωµένο σχέδιο. Κάποιος θέλει να µας κάνει κακό, επειδή έχουν αυστηροποιηθεί τα µέτρα στην περιοχή». Αναφερθείς στο περιστατικό µε τους κατοίκους που πήραν τον νόµο στα χέρια τους, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φερών - Πόρου το χαρακτηρίζει ένα µεµονωµένο συµβάν. «∆εν είµαστε υπέρ τέτοιων καταστάσεων. Είναι επικίνδυνο να κάνεις κάτι τέτοιο. Εµείς, κάθε φορά που βλέπουµε κάποιον, ενηµερώνουµε την Αστυνοµία», καταλήγει ο ίδιος.

Από τη µεριά του, ο πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Εβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαµάς, αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως τους τελευταίους δύο µήνες η πίεση στο κεντρικό κοµµάτι του νοµού είναι πολύ µεγάλη. «Εχουµε τη µεγάλη πληγή µε το θέµα των ανάποδων διελεύσεων. Περιµένουµε να δούµε πώς θα εξελιχθεί και µετά τα µέτρα που λάβαµε. Από την άλλη, έχουµε την τεράστια πληγή των πυρκαγιών», σχολιάζει ο ίδιος. «Μερικά σηµεία στα οποία ξέσπασε πυρκαγιά ήταν περάσµατα διακινητών. Οµως, εµείς δεν µπορούµε να βγάλουµε συµπεράσµατα, παρά µόνον οι έρευνες των Αρχών», αναφέρει ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Εβρου.

Oι αριθμοί

Ενδεικτικό της κατάστασης που περιγράφουν οι κάτοικοι του Εβρου είναι πως τους τελευταίους 12 µήνες παρουσιάζεται αύξηση των µεταναστευτικών ροών τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά µας. Συνολικά, από τον Ιούνιο του 2022 µέχρι και τον φετινό Ιούνιο πέρασαν στη χώρα µας 21.421 µετανάστες.

Αν συγκρίνει κανείς µεµονωµένα τους δύο µήνες, θα δει πως ο αριθµός αυτός φέτος σχεδόν διπλασιάστηκε και, έτσι, από 1.453 µετανάστες που πέρασαν τον Ιούνιο του 2022 φέτος τον Ιούνιο ο αριθµός ανέβηκε στους 2.329.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 6/9