Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις πρωτοφανείς ποσότητες νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια του ανελέητου σφυροκοπήματος της κακοκαιρίας «Daniel».

«Είναι μία ακραία κατάσταση, είδαμε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε ημερήσιο επίπεδο που έχουμε δει ποτέ στη χώρα μας. Για παράδειγμα είδαμε και στον Βόλο, στην Πορταριά στο Πήλιο και στη Ζαγορά αλλά και σε άλλα σημεία του θεσσαλικού κάμπου, τα συνολικά ύψη βροχής ξεπερνούν τα 400-500 χιλιοστά. Τα 400 χιλιοστά είναι μία μέση ετήσια βροχόπτωση στην Αθήνα. Μιλάμε για τεράστιους όγκου νερού», είπε αρχικά.

Για την ποσότητα του νερού και την πρόγνωση του καιρού ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε: «Ο Πηνειός φούσκωσε γιατί είχε βρέξει τόσο στον κάμπο όσο και στα βουνά γύρω εκεί. Είναι παρόμοιο το φαινόμενο με τον Ιανό αλλά οι βροχές που έπεσαν τώρα είναι κατά πολύ περισσότερες από τον Ιανό. Η αποξηραμένη λίμνη Κάρλα ξαναδημιουργήθηκε, σχηματίστηκε ξανά και είναι μια τεράστια έκταση. Σε αυτή την κακοκαιρία είχαμε εξαιρετική πρόγνωση για την έκταση και την ένταση των φαινομένων, το είχαμε ανακοινώσει».

Και συνέχισε: «Εμάς δεν μας ρωτάει ο κρατικός μηχανισμός, ο μόνος τρόπος να ενημερώσουμε είναι μέσω ανακοινώσεων από την ιστοσελίδα μας –το meteo– και από το Σαββατοκύριακο βγάζαμε χάρτες για το ύψος της βροχής. Παίρνουν πληροφορίες από την ΕΜΥ που είναι ο φορέας που συνεργάζονται. Οι περισσότεροι φορείς και εργαλεία μάς βοηθούν να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. Το σύστημα επαλήθευσε τις προγνώσεις μας. Όταν είδαμε αυτές τις προγνώσεις τρομάξαμε και νομίζαμε ότι κάνει λάθος. Αναλύσαμε τα στοιχεία και προέκυψε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα φαινόμενα».

Είναι «προμήνυμα» για το μέλλον αυτή η κακοκαιρία;

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «δεν θα γίνεται κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς πάμε σε καταστάσεις πολύ πιο έντονες. Είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο. Πολύ συχνά με βορειοανατολικό ρεύμα επηρεάζονται αυτές οι περιοχές λόγω και των βουνών».