Πρωτόγνωρες είναι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, με κομβικό παράγοντα να αποτελεί η επόμενη ημέρα για τις περιοχές, καθώς και οι ενισχύσεις που αναμένεται να δοθούν προκειμένου να μπορέσουν ξανά κάτοικοι και συνολικά οι πόλεις να σταθούν στα πόδια τους.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί αν αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο αποτελεί προπομπό για κάτι... χειρότερο το διάστημα του φθινοπώρου. Σε επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε με μετεωρολόγους, μας καθιστούν σαφές ότι είναι νωρίς ακόμη για να κρίνουμε τις «διαθέσεις» του καιρού από τώρα, εκπέμποντας όμως το μήνυμα ότι από το Σαββατοκύριακο και για την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε αισθητή βελτίωσή του.

Οπως ανέφερε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο μετεωρολόγος Γιάννης Σταματάκης, το νερό που πέφτει μέσα σε έναν-ενάμιση χρόνο στον Βόλο έπεσε σε 12-14 ώρες στην περιοχή, οπότε είναι λογικό να πλημμυρίσουν τα παράκτια και παραθαλάσσια τμήματα του Νομού Μαγνησίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στον Βόλο. Οσο για το τι καιρό περιμένουμε το φθινόπωρο, τόνισε ότι αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμη, επισημαίνοντας όμως ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί αν το φαινόμενο θα επηρεάσει τον καιρό ή το φθινόπωρο, γιατί μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε ότι όταν άλλαξε ο μήνας, βρεθήκαμε απότομα από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο.

Βαρομετρικό χαμηλό

Μιλώντας στα «Π», ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τόνισε ότι αυτή η κακοκαιρία οφείλεται σε ένα βαρομετρικό χαμηλό που εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και, όπως ανέφερε, «καθώς στροβιλιζόταν γύρω από τον εαυτό του, έδωσε μεγάλα κύματα». Αυτό που, όπως είπε, είναι αξιοπρόσεκτο είναι ότι ήταν σχεδόν ακίνητο αυτό το βαρομετρικό χαμηλό και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να εξασθενήσουν οι βροχοπτώσεις. «Το γεγονός ότι έμεινε ακίνητο αποτέλεσε παράγοντα προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση», είπε.

Αναφορικά με το τι καιρό περιμένουμε το επόμενο διάστημα, ξεκαθάρισε ότι από αυτό το Σαββατοκύριακο αναμέναμε ικανοποιητική βελτίωση (όπως και έγινε) και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, για το φθινόπωρο ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να μπορέσουμε από τώρα να προβλέψουμε τι θα γίνει, επισημαίνοντας ότι βλέπουμε μπροστά για τις επόμενες 7-8 ημέρες και λέγοντας ότι μετά τις 13-15 Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα.

Τέλος, σε επικοινωνία που πραγματοποίησαν τα «Π» με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, υπογραμμίστηκε από τον ίδιο ότι το φαινόμενο της κακοκαιρίας οφείλεται σε συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, που βοήθησαν οι βορειοανατολικοί άνεμοι να «παίρνουν υγρασία από το Αιγαίο και να τη μεταφέρουν στις ακτές ανατολικά», με Μαγνησία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Σποράδες να αποτελούν το επίκεντρο της κακοκαιρίας. Ταυτόχρονα, σε Πελοπόννησο, Αργολίδα, Κορινθία και λιγότερο Αρκαδία και Λακωνία εντοπίστηκαν -συγκριτικά- λιγότερα προβλήματα, ενώ όλο το κομμάτι της ξηράς στο Αιγαίο αντιμετώπισε επίσης ζητήματα λόγω των καιρικών συνθηκών που έθεσαν τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού τις προηγούμενες ημέρες.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/9