Συναγερμό έχουν σημάνει οι ειδικοί σε ό,τι έχει να κάνει με το νερό, καθώς τα ύδατα πιθανώς να έχουν μολυνθεί από τρωκτικά και άλλα ζώα που έχουν πεθάνει από τις πλημμύρες. Ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγειονολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τόνισε πως μέσα στα στάσιμα νερά είναι πιθανό «να έχουμε πτώματα ζώων και τρωκτικών. Από εκεί ξεκινά μια σειρά από κινδύνους που μπορούν να προκύψουν σε όσους έρθουν σε επαφή με τα νερά των πλημμυρών».

«Έχουμε τρία στάδια: Την επαφή με τα νερά της πλημμύρας, το αν έχουν μπει μέσα στο σπίτι και η απολύμανση του σπιτιού. Δεν πρέπει να παίξουν τα παιδιά εκεί, ούτε να έρθουν σε επαφή τα πλαστικά τους παιχνίδια με τα μολυσμένα ύδατα. Αν συμβεί αυτό, καλύτερα τα παιχνίδια να πεταχτούν» τόνισε. «Υπάρχει κίνδυνος για ηπατίτιδα και λεπτοσπείρωση που προέρχεται από τα τρωκτικά. Αν κάποιος νομίζει ότι έχει κάποια ίωση, πυρετό, κρυολόγημα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Ιδίως αν έχει πρόβλημα στην κατάποση». Ο κ. Ντελέζος προειδοποίησε και για τη μούχλα στα σπίτια που δεν έχουν καθαριστεί.

Την ίδια στιγμή, την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης ζητά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη με εγκύκλιο του υπουργείου που αφορά στη λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας μετά τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, τίθενται υγειονομικές παράμετροι για την παρασκευή και διανομή τροφίμων.