Πόλεις και χωριά στη Θεσσαλία εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι, σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί, χωράφια έχουν πλημμυρίσει και καλλιέργειες έχουν χαθεί, ενώ τα κουφάρια των νεκρών ζώων αποτελούν μία εν δυνάμει υγειονομική... βόμβα.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές συνεχίζονται.

Στη Λάρισα βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την υπερχείλιση του Πηνειού. Σε κάποιες συνοικίες της πόλης τα νερά έχουν υποχωρήσει και συνεχίζεται η άντληση τους από την Πυροσβεστική, ενώ σε άλλες το πλημμυρικό φαινόμενο παραμένει σε μεγάλη έκταση και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, από την Τρίτη 05-09-2023 και ώρα 07:00 έως σήμερα Τρίτη, 12-09-2023 και ώρα 08:00, η υπηρεσία έχει λάβει 10.874 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 4.564 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Λάρισα

Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη συνοικία της Γιάννουλης στη Λάρισα, και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες της συνοικίας, όπου και σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο, καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.

Ταυτόχρονα, δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στα χωριά του νομού και στον κάμπο της Λάρισας, όπου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα πλημμυρικά φαινόμενα βρίσκονται ακόμη σε ένταση. Ένα κομμάτι της εθνικής οδού είναι μια αδιάβατη λίμνη. Όπως τονίζεται, δεν αρκεί μόνο να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η εθνική οδός, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο, αφού με όλη αυτή την ποσότητα νερού που βρίσκεται εκεί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι άλλη ζημιά μπορεί να έχει γίνει, ποια διάβρωση μπορεί να έχουν οι δρόμοι και ο εθνικός δρόμος.

Αποκομμένη

Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά, καθώς από εκεί περνούν και οι γραμμές του τρένου, ενώ οι υπεύθυνοι δεν  μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως αυτό να γίνει πιο σύντομα από μία εβδομάδα.

Τέμπη

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Επιπλέον, μεγάλος όγκος νερού έχει μπει και μέσα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, καθώς και στη σπηλιά όπου αναβλύζει το αγίασμα. Θαμμένα στο νερό και τη λάσπη βρίσκονται αρκετά χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, με τις δημοτικές Αρχές να ζητούν άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας, να ανοίξουν δρόμοι, να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις και οι κάτοικοι, όπου είναι εφικτό, να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

Παράλληλα, σε περιοχές όπως είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας στην Π.Ε. Τρικάλων, ο οποίος έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, οι Αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού, ενώ ζητούν ειδικά για τις μερίδες φαγητού να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε καθημερινή βάση.

Σε ορισμένα χωριά ξεκίνησε και η μεταφορά των νεκρών ζώων, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλο χτύπημα στο ζωικό βασίλειο των περιοχών, βυθίζοντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους για την επόμενη μέρα.

Καταστροφές

Επίσης, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό, με αποτέλεσμα για φέτος τουλάχιστον το εισόδημα για τους Θεσσαλούς αγρότες να έχει χαθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους. Ο δήμαρχος Πύλης, κ. Κώστας Μαράβας, όπου ο ορεινός κυρίως όγκος του δήμου υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας. Και τα αστικά κέντρα πάντως χτυπήθηκαν σκληρά. Εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.