Τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στο τείχος της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από drone, στο οποίο καταγράφεται η στιγμή της έκρηξης στην Λωρίδα της Γάζας.

«Τις τελευταίες ώρες, εκατοντάδες ταραξίες συμμετείχαν σε επεισοδιακή διαδήλωση κοντά στο τείχος ασφαλείας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με αυτήν, Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να πυροδοτήσουν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στο τείχος, ο οποίος εξερράγη πρόωρα, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να βρουν τον θάνατο.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 18 ετών από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και των 30 χρόνων από τη Συμφωνία του Όσλο.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, έναν μικροσκοπικό παραθαλάσσιο θύλακα που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία. Το Ισραήλ επέβαλε αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας αφότου η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία σε αυτόν τον θύλακα, το 2007.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, τουλάχιστον 232 Παλαιστίνιοι, 32 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια συνδεόμενα με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη στις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

*Φωτογραφία αρχείου