Σύσταση για αυστηρά μέτρα προστασίας από τις μολύνσεις έκανε η κ. Αθηνά Λινού προς τους κατοίκους στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, η καθηγήτρια ιατρικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο, τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι κινδυνεύουν από σοβαρά νοσήματα».

Μεταξύ άλλων, όσον αφορά τη λεπτοσπείρωση τόνισε: «Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι υπάρχει λεπτόσπειρα γιατί ενδημεί και στα τρωκτικά της Ελλάδας και στις αλεπούδες, σε πολλά ζώα που μπορεί να είναι νεκρά, οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει. Δεν νομίζω ότι κανένας έκανε μετρήσεις, αλλά άπαξ και υπάρχει στα βρόμικα νερά, τότε είναι πάρα πολύ εύκολο να μεταδοθεί στον άνθρωπο, γι' αυτό η σύσταση είναι για μέτρα ατομικής προστασίας σοβαρά. Δηλαδή γαλότσες, αν υπάρχουν αδιάβροχες στολές, γάντια οπωσδήποτε, γυαλιά και μάσκες».    

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι κινδυνεύουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές από επιδημικές καταστάσεις, σημείωσε: «Κινδυνεύουν από σοβαρά νοσήματα. Επιδημία δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ή όχι, γιατί τα πιο πολλά από αυτά τα νοσήματα δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά κινδυνεύουν από την κατανάλωση του νερού, ακόμα και από μπάνιο με αυτό το νερό, το νερό που κρίνεται ακατάλληλο στο δίκτυο. Κινδυνεύουν επίσης από τα στάσιμα νερά και από τα κουνούπια που εκκολάπτονται αυτή τη στιγμή και θα υπάρχουν στον αέρα μας πάρα πολύ σύντομα».

Ερωτηθείσα αν θα είναι επικίνδυνα τα τρόφιμα που θα προέρχονται από την πληγείσα περιοχή, απάντησε: «Οι υπηρεσίες υγιεινής και οι κτηνίατροι πάντα εξετάζουν τα ζώα όταν γίνονται τροφές. Όσον αφορά τα λαχανικά, το κύριο πρόβλημα είναι να πλυθούν καλά και με καθαρό νερό, να μην πλυθούν δηλαδή με το νερό της βρύσης εκεί που δεν έχει ελεγχτεί το νερό. Το να απορροφήσουν κάποιες χημικές ουσίες τα λαχανικά, να μην τις μεταβολίσουν και να 'ρθουν στη διατροφή μας είναι σπάνιο. Επίσης τις χημικές ουσίες κινδυνεύουμε όταν τις καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες, η μόνη μικρή επιφύλαξη που έχω είναι για τα νιτρικά. Επειδή διαλύθηκαν και υπάρχουν στον υδροφόρο ορίζοντα πολλά λιπάσματα, κυρίως τα πρόωρα βρέφη και τα πολύ νεαρά βρέφη δεν μπορούν να μεταβολίσουν τα νιτρικά, υπάρχει ένας κίνδυνος ανοξίας στο βρέφος, η συμβουλή αυτή τη στιγμή είναι ακόμα κι αν είναι ελεγμένο και χλωριωμένο το νερό της λεκάνης της Θεσσαλίας, αυτό το νερό μην το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το γάλα των μωρών γιατί εκεί θα συγκεντρωθούν πολλά νιτρικά».    

Ερωτηθείσα ποιος πιστεύει ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ανθρώπους στην περιοχή της Θεσσαλίας ανέφερε: «Εγώ φοβάμαι πολύ τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια και φοβάμαι αρκετά για ηπατίτιδα Α και λεπτοσπείρωση, τα άλλα συνήθως ελέγχονται».

Τέλος, η κ. Λινού με αφορμή την εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν μιλάω για πολιτικά ενδοκομματικά, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι μέσα στο κόμμα, στο οποιοδήποτε κόμμα και μεταξύ των κομμάτων, να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία.