Πράξεις και παραλείψεις που μπορεί να συνέβαλαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλία αποτελούν πλέον με τη βούλα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αντικείμενο ευρείας έρευνας.

Στο μικροσκόπιο της μπαίνουν λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, με βαριά υπονοούμενα για ευθύνες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πλημμυρών, τη κακοδιαχείριση καθώς και τα έργα υποδομής που ενδεχομένως να μην πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Εισαγγελική έρευνα

Με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, θα διεξαχθεί έρευνα για συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν ή εκτελέστηκαν πλημμελώς, ενώ θα ερευνηθεί και το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων ζητά να ερευνηθούν τα έργα και οι ημέρες των επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, των αντιπεριφερειαρχών σε νομούς της περιοχής και των δημοτικών Αρχών Καρδίτσας και Βόλου.

Η ίδια κάνει λόγο για «βιβλική καταστροφή με ανυπολόγιστες επιπτώσεις» και ζητά να ερευνηθούν τα αδικήματα της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, αλλά και της έκθεσης.

Στη σχετική παραγγελία επισυνάπτονται δεκάδες δημοσιεύματα που αφορούν τα όσα συνέβησαν μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Οι αρμόδιοι εισαγγελείς καλούνται πλέον να ερευνήσουν το ποια ήταν τα μέτρα που έλαβαν οι αρμόδιοι φορείς μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους.

Επιπλέον, ζητείται να διακριβωθεί το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, το ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον δήμαρχο Βόλου στον Δήμο του Βόλου και από τον δήμαρχο Καρδίτσας στον Δήμο Καρδίτσας, αλλά και το ποια από αυτά δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους.

Τα έργα

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να ερευνηθεί και το αν η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, για την οποία σημειώνει πως «είχε πληγεί από τις πλημμύρες του “Ιανού” και ανακατασκευάσθηκε τέλη του 2022 με άνοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023, ελέγχοντας σε αποφατική περίπτωση, πλέον των άλλων υπευθύνων, και τους αναδόχους των συγκεκριμένων έργων».

Οι εισαγγελείς καλούνται, επίσης, να εξετάσουν το εάν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον «Ιανό» ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη, που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς τον σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή ήταν αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο.

Ειδική μνεία γίνεται στο έγγραφό της προς τους εισαγγελείς σχετικά με τις καταγγελίες που θέλουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Καρδίτσας «να προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα εξεταστούν, επίσης, η λειτουργία ή μη του αντλιοστασίου του Παλιού Λιμεναρχείου στον Βόλο και οι δεξαμενές συλλογής και εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη και αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας, ενώ θα ερευνηθεί ο λόγος που δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, με αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών και περιουσιών.

Στο στόχαστρο των ερευνών μπαίνει και το έργο του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, έργο που εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή, με αποτέλεσμα -όπως σημειώνει η κ. Αδειλίνη- «τρία χρόνια μετά τον “Ιανό”, όταν και είχε επικαιροποιηθεί η επισήμανση της κρισιμότητάς του, να βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης».

Από τη λεπτομερέστατη εισαγγελική παραγγελία δεν παραλείπεται η ανάγκη διερεύνησης της χρηματοδότησης που έλαβαν εξαιτίας των καταστροφών του «Ιανού» από τους αρμόδιους φορείς. Ειδικότερα, ζητείται να διερευνηθεί «αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον “Ιανό”, το 60% διατέθηκε για έργα “βιτρίνας” και “αλλότριους σκοπούς”, αλλά και αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή