Κατέρρευσε η Γέφυρα των Τεμπών ή αλλιώς η Γέφυρα της Αγίας Παρασκευής στον Πηνειό, που για 63 χρόνια στεκόταν πλάι από τον Όλυμπο, στα στενά της Κοιλάδας των Τεμπών.

Στο ίδιο σημείο, από την πλευρά του βουνού, οι σιδηροδρομικοί είχαν ήδη χτίσει, πολλά χρόνια πριν, έναν ναό για την Αγία Παρασκευή σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, όπως λέγεται, για τη δική της επέμβαση, όταν ένας βράχος έπεσε από ψηλά, αλλά την τελευταία στιγμή κατέληξε στα νερά του Πηνειού, αποφεύγοντας το τρένο που περνούσε. Έτσι, το 1960 έγινε και η γέφυρα, για να διευκολύνει τους προσκυνητές να προσεγγίσουν τον ναό, αφού έως τότε περνούσαν το ποτάμι μόνο με βάρκα.

 «Από τη Γέφυρα της Αγίας Παρασκευής έχει περάσει όλη η Ελλάδα -και όχι μόνο. Έχουν περάσει και όλα τα Βαλκάνια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών, Γεώργιος Μανώλης, με αφορμή τις ζημιές που υπέστη η γέφυρα από την κακοκαιρία Daniel. Παρ' ότι αντιστάθηκε πολύ, η κατασκευή δεν κατάφερε να γλιτώσει και έσπασε από τη μία πλευρά, μη αντέχοντας να σηκώσει το βάρος των δέντρων και την πίεση των υδάτων.

 «Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τη γέφυρα. Τουλάχιστον απ' ό,τι θυμάμαι εγώ, αλλά και σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα στην περιοχή, είναι η πρώτη φορά που η στάθμη των υδάτων του ποταμού Πηνειού έφτασε στα 18 μέτρα», σημειώνει ο δήμαρχος. Αναφέρει, άλλωστε, ότι το 1987 είχαν σημειωθεί και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς είχαν λιώσει απότομα τα χιόνια του Μαρτίου και συγκεντρώθηκαν στον ποταμό μεγάλες ποσότητες υδάτων, χωρίς όμως να υπάρχει ένα τόσο έντονο φαινόμενο.

Εκατομμύρια επισκέπτες έχουν περάσει από τη γέφυρα και το προσκύνημα

Ο κ. Μανώλης χαρακτηρίζει τη γέφυρα και το προσκύνημα ως σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα, καθώς από εκεί έχουν περάσει εκατομμύρια επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιαίτερο, μάλιστα, χαρακτηριστικό της ήταν το γεγονός ότι παλλόταν όταν βρίσκονταν πάνω της πολλά άτομα. «Όσο η πρόσβαση γινόταν από την παλιά εθνική οδό, γινόταν εκεί πανικός. Ο κόσμος έκανε οπωσδήποτε μια στάση για να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει και να θαυμάσει το μαγευτικό τοπίο», σχολιάζει.

Θυμίζει, παράλληλα, ότι, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εκεί ο Απόλλωνας κυνηγούσε τη Δάφνη και η μητέρα της τη μεταμόρφωσε στο φυτό της Δάφνης, για να του ξεφύγει. «Λένε, μάλιστα, ότι όταν δημιουργήθηκε παγετώνας στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια, το μόνο σημείο στο οποίο επέζησε η Δάφνη ήταν το συγκεκριμένο, δίπλα από τον Πηνειό, καθώς ήταν αρκετά ζεστό και το φυτό κατάφερε να επιβιώσει. Πραγματικά, υπάρχουν δάφνες εκεί», αναφέρει.

Περνώντας τα χρόνια, οι επισκέπτες μειώθηκαν, καθώς κατασκευάστηκε η ΠΑΘΕ και ο διερχόμενος οδηγός περνάει από τις σήραγγες, συνεπώς δεν βγαίνει τόσο εύκολα από τον δρόμο για να πάει στην Αγία Παρασκευή. Πλέον θα πρέπει κανείς να πάει εκεί συνειδητά και όχι απλώς να σταματήσει, όπως παλιότερα. Και παρ' όλο που το εκκλησάκι ανήκει στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και ο δήμος δεν έχει έσοδα από την επισκεψιμότητα του ιερού προσκυνήματος, ο δήμαρχος προτείνει στους επισκέπτες, περνώντας από το σημείο αυτό, να ανεβούν και στα ιστορικά Αμπελάκια και να γευματίσουν στη Ραψάνη με το ξακουστό ΠΟΠ κρασί, σε μια ξεχωριστή τουριστική εξόρμηση.

Με αργό ρυθμό η υποχώρηση των υδάτων

Την ίδια ώρα, η υποχώρηση των υδάτων γίνεται με αργό ρυθμό και από την εξέλιξή της θα διαπιστωθεί στη συνέχεια το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η γέφυρα. «Η γέφυρα δεν καταστράφηκε εντελώς. Από τη μία πλευρά ξεκόλλησε. Μόλις υποχωρήσουν τα νερά, θα δούμε αν μπορεί να αποκατασταθεί ή αν θα πρέπει να γίνει καινούριο κατάστρωμα, γιατί οι βάσεις δεν φαίνεται να έχουν πάθει κάτι», σημειώνει ο κ. Μανώλης.

Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη γρήγορης αποκατάστασής της, καθώς, όπως λέει, είναι μια υποδομή με μεγάλη, διαχρονική αξία. «Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση να αποκατασταθεί η γέφυρα το συντομότερο δυνατόν», προσθέτει.