Ρεπορτάζ που είναι αποκαλυπτικό της τρέχουσας ακρίβειας, μετά την κακοκαιρία Daniel, έκανε το MEGA. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Ο φόβος και ο τρόμος είναι οι αυξήσεις που θα προκύψουν από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που έχουν προκαλέσει οι καταστροφές στη Θεσσαλία, οι κακές για την παραγωγή κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, πυροδοτεί νέο κύκλο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού των κεντρικών αγορών: το ζευγάρι τα αγγούρια πωλείται 0,70€ από 0,40€, αύξηση 75% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα μαρούλια 0,75€ από 0,55€, αύξηση 36%, οι μπάμιες 4,50€ από 4€, αύξηση 12,5%, οι ντομάτες 1,50 από 1,20 ευρώ αύξηση 25%.

Με ελάχιστα -έως καθόλου- κηπευτικά, τιμές που «καίνε» και τους μισούς παραγωγούς και πωλητές να βρίσκονται εκτός, οι λαϊκές αγορές σε Λάρισα και Καρδίτσα «φωτογραφίζουν» το χάος που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των φονικών πλημμυρών.

Με την Κεντρική Λαχαναγορά της Λάρισας να εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στα νερά και τους εμπόρους να προμηθεύονται προϊόντα από τη Θεσσαλονίκη μέσω Γρεβενών, την Αθήνα και το Άργος, οι τιμές σε λαχανικά και φρούτα εκτινάχθηκαν σε εξωφρενικό επίπεδο.

Το μαρούλι στα 3 με 5 ευρώ από 1 ευρώ, το λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό και τα χόρτα 10 ευρώ.

Ανατιμήσεις αναμένονται και στις τιμές του κρέατος το επόμενο διάστημα, λένε κρεοπώλες.

Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, οι παραγωγοί τονίζουν πως οι ανατιμήσεις οφείλονται στις κακές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι και δεν έχουν δει ακόμα εκείνες που θα προκύψουν από τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Σε κάθε περίπτωση, η τεράστια καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο θα οδηγήσει σε ελλείψεις, που προφανώς δεν θα είναι πρόσκαιρες.

Θερμοκήπια με κηπευτικά, υπαίθριες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι ζημιές σε βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά, όσπρια, σταφύλια, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, καθώς και η μείωση της παραγωγής σε γάλα, τυριά, κρέας, εξαιτίας των ανυπολόγιστων καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο, απορρυθμίζουν ολόκληρη την αγορά τροφίμων.

Οι ελλείψεις προφανώς θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος μέσω εισαγωγών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως για τις τιμές του καταναλωτή τοποθετούν τον πήχη από 10% έως 30% υψηλότερα το προσεχές διάστημα.