Aναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση με τα χιλιάδες νεκρά ζώα στις περιοχές της Θεσσαλίας, μετά τις πλημμύρες, έδωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 στο στούντιο του σταθμού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι «σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των κτηνοτρόφων έχουμε περίπου 92.000 ήταν χθες το απόγευμα, εγώ σας λέω 94.000 ζώα νεκρά αυτή την ώρα δηλωμένα». Ο ίδιος σημείωσε ότι «έχουμε περίπου συγκεντρώσει, έχουμε μεταφέρει και έχουν μεταφερθεί σε ταφή ή αποτέφρωση περί των 50.000 ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, αλλά και χοίροι)».

Ο κ. Αυγενάκης, ωστόσο, περιέγραψε και ένα πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία. «Τα περισσότερα από αυτά που δεν έχουν περισυλλεγεί είναι σε περιοχές μη προσβάσιμες. Δηλαδή έχουμε μαντριά, που δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει μηχάνημα, ή φορτηγό. Ο μεγάλος όγκος έχει φύγει», εξήγησε.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε, επιχειρούν μέσα στην πόλη της Λάρισας και στα περίχωρα και στα ορεινά σημεία, «δίνοντας βάρος ειδικά οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού που έχουν και εκείνοι συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, όπως και συνεργεία ιδιωτικά με μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Όλοι έχουν βάλει τις δυνάμεις τους και τον πατριωτισμό τους για να κλείσουμε το σενάριο της υγειονομικής βόμβας», κατέληξε.