Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Σαββατοκύριακο MEGA» για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία μας, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Η κ. Ψαλτοπούλου επισήμανε πως είναι η απειλή είναι μεγάλη, αλλά τόνισε πως είναι καλό ότι γίνεται καταγραφή και ενημέρωση του κοινού καθημερινά.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε εάν θα έχουμε μία επιδημική έκρηξη. Το πρώτο πρόβλημα είναι οι γαστρεντερίτιδες, οι οποίες είναι από ιογενείς λοιμώξεις, η σαλμονέλα και οι ηπατίτιδες. Είναι σημαντικό επίσης, που γίνεται σταδιακά η αποκομιδή όλων των νεκρών ζώων, ώστε να μειωθεί η σήψη και οι μεταδοτικές ασθένειες. Δυστυχώς, τα κουνούπια έχουν αυξηθεί λόγω των στάσιμων νερών και υπάρχει ο κίνδυνος περεταίρω έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Επιπλέον, έχουμε τον κίνδυνο σπάνιας λεπτοσπείρωσης στην περιοχή, το οποίο είναι από τα τρωκτικά, και είναι και αυτό ένα επικίνδυνο νόσημα, αλλά είναι σπάνιο. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 20 περιστατικά ετησίως και μπορεί να είναι από απλή συμπτωματολογία, όπως πυρετός αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια της ζωής», ανέφερε.

Η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε πως οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel θα πρέπει να ντύνονται καλά, όταν πάνε στα μολυσμένα νερά, να φοράνε γαλότσες, ενώ εάν εκδηλώσουν πυρετό, δερματικά εξανθήματα κ,α, καλό είναι να πάνε αμέσως στον γιατρό.

Τέλος, η κ. Ψαλτοπούλου είπε πως το πρόβλημα που υπάρχει στον έλεγχο των τροφίμων για το κατά πόσο είναι ασφαλή, δεν συσχετίζεται μόνο με την κακοκαιρία, ενώ επισήμανε το πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε.

«Το πρώτο είναι το πολύ καλό πλύσιμο και τα δεύτερο το από πού αγοράζουμε τι. Η υδροδότηση είναι το πιο σημαντικό από όλα, όπως και η αποκομιδή των ζώων», είπε χαρακτηριστικά.