Δίκτυο διακίνησης µεταναστών, µε στρατηγείο στην Ελλάδα, καθώς και ένα τεράστιο φορτίο ναρκωτικών, αντίστοιχο µε εκείνο των 20 τόνων κοκαΐνης που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί στον τερµατικό σταθµό Packer, στο λιµάνι της Ατλάντα, τον Ιούνιο του 2019, αναζητούν οι ελληνικές υπηρεσίες σε συνεργασία µε τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Αµερικανούς, έπειτα από τη δολοφονία των έξι Τούρκων το απόγευµα της ∆ευτέρας στη Λούτσα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ένα από τα θύµατα, ο Ντορούκ Ερσού Μπουγιούκτουντς, συνεργάτης του διαφεύγοντος στην Ιταλία αρχιµαφιόζου Μπαρίς Μπογιούν, είχε άµεση σχέση µε τον Μαυροβούνιο Γιόβαν Βούκοτιτς της διαβόητης οργάνωσης «Σκάλιαρι», η οποία βρίσκεται σε πόλεµο µε τους «Καβάτσκι», ωστόσο δεν προκύπτει ότι το αιµατοκύλισµα προέρχεται από τη µεταξύ τους αντιπαλότητα, όπως συνέβη τον Ιανουάριο του 2020, όταν οι εκτελεστές της δεύτερης «γάζωσαν» σε ταβέρνα στη Βάρη δύο µέλη της πρώτης, τους Στέφαν Σταµάτοβιτς και Ιγκόρ Ντέντοβιτς.

Αντιθέτως, υπάρχουν υπόνοιες ευθείας εµπλοκής παρακρατικών µηχανισµών της ΜΙΤ, οι οποίοι επιχειρούν να εξουδετερώσουν τις «κεφαλές», για να ελέγξουν το αποκαλούµενο «Ελ Ντοράντο» των Βαλκανίων. Αυτό τουλάχιστον ερευνούν ελληνικές και «συµµαχικές» υπηρεσίες πληροφοριών.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, στα δηµοσιεύµατα του τουρκικού Tύπου αναφέρεται γενικώς και αορίστως διαµάχη µεταξύ µαφιόζων, χωρίς να κατονοµάζεται η απέναντι πλευρά, ενώ µε προσοχή εξετάζεται η φωτογραφία των έξι θυµάτων στο προαύλιο της κατοικίας τους, που αναρτήθηκε στο ∆ιαδίκτυο την παραµονή της δολοφονίας τους και αναδηµοσίευσε Τουρκάλα δηµοσιογράφος στον προσωπικό της λογαριασµό θέτοντας «Χ» στα πρόσωπα ενός εκάστου. Ο συλληφθείς Τούρκος, ο οποίος «διέµενε νόµιµα στην Ελλάδα σε διαµέρισµα στο Παλαιό Φάληρο» (ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ.) -προκύπτει από επίσηµες πηγές ότι έχει υπηρετήσει στη ∆ιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας και «λογίζεται» ως γκιουλενιστής- ήταν πιθανόν ο «φωτογράφος», αν και «η δουλειά έγινε από το ∆ιαδίκτυο και τα κινητά τους τηλέφωνα».

Αξιωµατούχοι της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν ολέθρια την επιλογή τους να αφήσουν «ηλεκτρονικά στίγµατα», καθώς εντοπίστηκαν αµέσως από την Αγκυρα και έτσι ενεργοποίησαν ή εξαγόρασαν τον έβδοµο, µετατρέποντάς τον σε «καρφί».

Ο άνθρωπος-σκιά 

Ο Βούκοτιτς, άνθρωπος-σκιά στη Χερσόνησο του Αίµου, διέµενε στη Βάρκιζα στα µέσα της προηγούµενης δεκαετίας και το όνοµά του έγινε γνωστό σε αγοραπωλησία κοκαΐνης 136 κιλών τον ∆εκέµβριο του 2017. Κατάφερε, όµως, να διαφύγει στην Τουρκία, πιθανόν µε τη βοήθεια του Μπουγιούγκτουντς, όπου και συνελήφθη λίγους µήνες αργότερα και έκτοτε αγνοείται. Το δελτίο του, πάντως, στην ΕΥΠ δεν είναι αρχειοθετηµένο, καθώς εκτιµάται ότι ζει και κινεί τα νήµατα από το λιµάνι-καταφύγιο του Κότορ στο Μαυροβούνιο, απέναντι από το Μπάρι. Κατά τις ίδιες πηγές, χαρακτηρίζεται πλέον «βραχίονας» των τουρκικών µυστικών υπηρεσιών.

Επίσης, περίεργο είναι ότι την εποµένη κιόλας του στυγερού εγκλήµατος κι ενώ συνεχίζονταν οι έρευνες από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιντερπόλ για τη διασταύρωση των στοιχείων τους, η τουρκική «Milliyet» δηµοσιοποίησε τα ονόµατά τους και παράλληλα τους ενέταξε στην οµάδα του Μπογιούν. Αδιερεύνητο παραµένει πότε και υπό ποιες συνθήκες εισήλθαν στην επικράτεια, ενώ θεωρείται ότι διέµεναν στο Π. Φάληρο - Αλιµο πριν από το σπίτι στη Λούτσα. Ο Μπογιούν είναι γνωστός για συµµορίες εκτελεστών µε µοτοσυκλέτες, που έχουν δράση στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στο εξωτερικό. Σε αυτές τις επιθέσεις είχαν δεχθεί πυρά ο Εµιρτζάν Γιλµάζ στην Αµπχαζία, ο Εντίπ Γιαλτσίν στη Γεωργία και ο Χαλίλ Αϊ στη Γαλλία. Οι έξι νεκροί, ηλικίας από 25 έως 32 ετών, που κυκλοφορούσαν µε πλαστά, γαλλικά έγγραφα, φαίνεται ότι την ώρα του µακελειού οπλοφορούσαν και οι δράστες (τρεις ή τέσσερις τον αριθµό) τους αφαίρεσαν τα όπλα όταν τους σκότωσαν.

Τα πολύνεκρα ναυάγια

Αφετηρία του ξεκαθαρίσµατος, και δη σε ελληνικό έδαφος θεωρούνται τα πολύνεκρα ναυάγια του καλοκαιριού στη Μεσόγειο, µε αποκορύφωµα εκείνο της 14ης Ιουνίου, όταν τουλάχιστον 500 αλλοδαποί τρίτων χωρών έχασαν τη ζωή τους 57 ναυτικά µίλια κάτω από την Πύλο, και έκτοτε, λόγω των οξύτατων αντιδράσεων των ευρωπαϊκών φορέων, σταµάτησαν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου λαθροµεταναστών. Αστραπιαία, λοιπόν, οι διακινητές σε Τουρκία, Αίγυπτο και Λιβύη έστελναν καραβιές δυστυχισµένων στην Ευρώπη, µε «κόµιστρα» από 1.500 έως 8.000 ευρώ, αναβαθµίζοντας τη συγκεκριµένη δραστηριότητα σε «βαριά βιοµηχανία» του οργανωµένου εγκλήµατος. Αντίστοιχα εκµεταλλεύονται και τα χερσαία σύνορα της χώρας, όπου ο κατεστραµµένος πλέον από τον πύρινο όλεθρο Εβρος εκτιµάται ότι το επόµενο διάστηµα θα δεχθεί ογκώδη µεταναστευτικά ρεύµατα, επισηµαίνουν στις εκθέσεις τους και η ΕΥΠ και οι επιτελείς της Frontex στη Ροδόπη. Ηδη από τον Ιούλιο καταγράφεται αύξηση µεταναστών άνω του 40%, ενώ στην ιταλική Λαµπεντούζα έφτασαν έως και 7.000 µετανάστες σε µία ηµέρα στα µέσα της εβδοµάδας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 16/9