kinisi
Ελλάδα

Κίνηση στους δρόμους: Απίστευτη ταλαιπωρία για τους οδηγούς λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ - Μποτιλιάρισμα σε Κηφισό, Κηφισίας και Μεσογείων

Live η εικόνα της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας

Χάος επικρατεί από νωρίς το πρωί στους δρόμους της Αθήνας  λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει για σήμερα ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Δύσκολο για τους οδηγούς είναι σήμερα το πρωινό, καθώς αυξημένη είναι η κίνηση στους δρόμους της Αττικής, η οποία είναι χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο λόγω της απεργίας.Πιο συγκεκριμένα, μποτιλιαρισμένοι είναι οι δρόμοι περιμετρικά του Συντάγματος, καθώς έχουν κλείσει η Πανεπιστημίου και η Σταδίου.

Πολύ αυξημένη είναι η κίνηση και στη Μεσογείων, στο ρεύμα προς Αθήνα. Ειδικότερα τα προβλήματα εντοπίζονται από την Αγία Παρασκευή μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Δείτε την κίνηση μέσα από τον χάρτη κυκλοφορίας της Τροχαίας.


Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη 21/09.

Η ΑΔΕΔΥ έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ καλούν την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Μάλιστα, μεγάλο μπέρδεμα έγινε με τις κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τετάρτης, την Πέμπτη 21/09 δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και οι Γραμμές 2 & 3 του μετρό λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 13:30.

Κανονικά θα εκτελούνται οι πτήσεις, επειδή κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην εναέρια κυκλοφορία.

Παράνομη κρίθηκε επίσης η απεργία και στα λεωφορεία της Αθήνας, ωστόσο για τα τρόλεϊ η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάζεται την Πέμπτη, άρα το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ. Νόμιμη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.


Απεργία: Πώς θα κινηθούν τελικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ειδικότερα, την Πέμπτη δεν θα λειτουργήσουν η Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) και οι Γραμμές 2 & 3 του μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Η κινητοποίηση ανακοινώθηκε αργά το βράδυ και η ΣΤΑ.ΣΥ. ανακοίνωσε πως προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά των δύο σωματείων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ., «το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ. και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό εξήγγειλαν μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 24ωρη απεργία για την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Κατά πάγια πρακτική τους, προκηρύσσουν για ακόμα μία φορά κυριολεκτικά την “τελευταία” στιγμή απεργιακές κινητοποιήσεις, που προκαλούν τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους επιβάτες και δεν μπορούν, λόγω των χρονικών περιορισμών, να κριθούν από τα δικαστήρια».

Η ΣΤΑ.ΣΥ., συνεχίζει η ανακοίνωση, «προσέφυγε στη Δικαιοσύνη νωρίτερα σήμερα, αναμένοντας τις αποφάσεις σωματείων εργαζομένων της εταιρείας, που συνεδρίαζαν προγραμματισμένα, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και κάθε νομική δυνατότητα που της δίνεται. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, που αντιτίθεται στα όσα προβλέπει ρητώς η διαιτητική απόφαση (1/2023) του ΟΜΕΔ, που ορίζει τις προϋποθέσεις κήρυξης νόμιμης απεργίας και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, ειδικά για τη ΣΤΑ.ΣΥ.».

Τέλος, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. ζητεί συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που θα υποστεί στις αυριανές μετακινήσεις του».

Παράνομη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Αθήνας, ωστόσο για τα τρόλεϊ η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάζεται την Πέμπτη, άρα το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ. Νόμιμη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη συμπρωτεύουσα, τα λεωφορεία θα τραβήξουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, «ως μέλη του ΕΚΑ και ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας, με στάση εργασίας από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου».

Η Hellenic train σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Λόγω της απεργίας που έχει ανακοινωθεί για αύριο Πέμπτη 21/09/2023, και τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων, με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 24:00), θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του προαστιακού Αθηνών και Πάτρας».


Δάσκαλοι–καθηγητές

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 10.30 π.μ.».

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της προκηρύττει 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ, για την Πέμπτη 21η Σεπτεμβρίου 2023, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα εκείνη. «Ενός σχεδίου νόμου που "συμπληρώνει" τις διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη, αλλά προσθέτει μια εφιαλτική διάσταση. Την αλλαγή παραδείγματος, όχι μόνο για την εργασία, αλλά για τις ζωές μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Γιατροί και νοσηλευτές

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι «θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023, ημέρα κατάθεσης στη Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του. Τα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ, με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που αναφέρει: «Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό ύστερα από κάθε ενεργή εφημερία μπορεί να ικανοποιηθεί».


Κανονικά οι πτήσεις

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία.

Ως εκ τούτου, κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία τους.