Σταύρος Σταυράκογλου στο e-ota: Να κινηθούμε αποτελεσματικά για την αποκατάσταση της Αλεξανδρούπολης
Το σχέδιο του για την αποκατάσταση της περιοχής της Αλεξανδρούπολης που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές εκθέτει στο e-ota ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Σταύρος Σταυράκογλου, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτάσεις της παράταξής του «ΑΡΧΗ», για τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής αντιμετώπισης αντίστοιχων φαινομένων.
Ο υποψήφιος δήμαρχος μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες Αλεξανδρούπολης με έμφαση στο κυκλοφοριακό και περιγράφει το όραμά του για να καταστεί η Αλεξανδρούπολη ένας «Δήμος πρότυπο για όλη την Ελλάδα».
Κ. Σταυράκογλου, ποια είναι η επόμενη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη μετά την καταστροφική πυρκαγιά; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αποκατάσταση της περιοχής;
Κοιτάξτε, αυτό είναι κάτι που μας πονάει και μας πληγώνει πολύ, γιατί μπορεί πολλοί να αναγνωρίζουν τη διεθνή γεωστρατηγική αξία της περιοχής μας, αλλά εμείς, που έχουμε γεννηθεί και ζούμε εδώ, εμείς που πονάμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, γνωρίζουμε τη μεγάλη εθνική υπεραξία του. Γι αυτό και πρέπει να κινηθούμε και εννοώ όλοι μας, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς, πολίτες, άμεσα και αποτελεσματικά. Η μεγάλη πυρκαγιά άφησε το αποτύπωμά της στον τόπο μας, που θα παραμείνει για χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να κινηθούμε με συγκεκριμένα βήματα για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής μας. Αρχικά, πρέπει να προχωρήσουμε στην οργανωμένη περισυλλογή δέντρων με τους αρμόδιους φορείς. Να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή εφαρμογή για την καταγραφή δέντρων και το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης εργασιών. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουμε στη σύνταξη μελετών για τον εντοπισμό σημείων συγκέντρωσης νερού υπό μορφή μικρών υδροταμιευτήρων που θα υποστηρίζουν τις ανάγκες πυρόσβεσης στο μέλλον και θα αποτελούν εναλλακτικές μορφές άρδευσης καλλιεργειών. Να επαναχαρακτούν τα περιπατητικά μονοπάτια και να αποκατασταθούν οι χώροι αναψυχής στο δάσος. Εκτός των δημόσιων δασικών εκτάσεων, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες υποστήριξης χώρων όπως δημοτικά πάρκα, κατοικημένων περιοχών, αλλά και ιδιωτικών χώρων με πολλά δέντρα. Τέλος, πρέπει να δοθούν κίνητρα δημιουργίας φυτωρίων για αναδασώσεις που θα προγραμματιστούν από το πανεπιστήμιο και τους αρμόδιους φορείς.
Η παράταξή σας «Αρχή» έχει κάποιο σχέδιο για την ανακούφιση των πληγέντων μετά την καταστροφή και την πρόληψη αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον;
Χρειαζόμαστε έναν συνολικό επανασχεδιασμό στρατηγικής αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων, ο οποίος θα περιλαμβάνει οργανωμένη εκκένωση περιοχών, προσδιορισμό σημείων υδροληψίας από πυροσβεστικά μέσα, επανέλεγχο και πραγματοποίηση παρεμβάσεων σε αντιπυρικές ζώνες και ενδυνάμωση του εθελοντισμού με κατάλληλη εκπαίδευση.
Παράλληλα, διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για τον πλήρη εξοπλισμό πυρόσβεσης και την ψηφιοποίηση όλων των σχεδιασμών πρόληψης, αντιμετώπισης και εκπαίδευσης, δίνοντας κίνητρα και ενισχύοντας τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το δάσος, όπως οι αγροτουριστικοί ξενώνες, οι μελισσοκόμοι κ.α.. Προχωράμε στην ενίσχυση συλλόγων, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων με εξοπλισμούς και κίνητρα για τον καθαρισμό περιοχών. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ορθολογικός και ρεαλιστικός σχεδιασμός, επικαιροποίηση ανάλογα με τα νέα δεδομένα, επαγρύπνηση και αντανακλαστικά. Κάτι, δυστυχώς, που δεν είδαμε από τη σημερινή δημοτική αρχή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ύπαρξη επικίνδυνης χωματερής του Δήμου δίπλα σε δεξαμενές καυσίμων. Και το λέω αυτό γιατί αναδεικνύει την ανευθυνότητα και την εγκληματική αμέλεια της σημερινής δημοτικής αρχής. Θα μπορούσα βέβαια να προσθέσω και την εξαιρετικά χρήσιμη μελέτη για την προμήθεια συστήματος Πολιτικής Προστασίας που καλώς ο Δήμος ζήτησε τη χρηματοδότησή της από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κακώς η Πολιτεία την απέρριψε και ακόμα πιο κακώς ο Δήμος δεν προσπάθησε να το εντάξει σε άλλα προγράμματα ή δεν το χρηματοδότησε ο ίδιος.
Αν σας ζητούσα να σταχυολογήσετε τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζoυν σήμερα οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης, ποια θα ήταν αυτά και πως θα τα αντιμετωπίσετε, εφόσον εκλεγείτε;
Κυκλοφοριακό, ανεκμετάλλευτοι δημόσιοι χώροι, παραμέληση των οικισμών, έλλειμα συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την επόμενη δεκαετία. Πώς θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα; Πρώτον, θα καταστήσουμε συμμέτοχους τους φορείς και τους πολίτες, με συνεχή διαβούλευση και τακτική λογοδοσία. Δεύτερον, θα διεκδικήσουμε όλους τους εναλλακτικούς χρηματοδοτικούς εθνικούς και διεθνείς πόρους. Τρίτον, θα διεκδικούμε και δεν θα επαιτούμε αυτά που μας ανήκουν από την κεντρική κυβέρνηση και την περιφέρεια. Τέταρτον, θα χρησιμοποιήσουμε τους καλύτερους, τεχνοκράτες που υπάρχουν και θέλουν να συνεργαστούν και βέβαια θα αξιοποιήσουμε το σημαντικό δυναμικό του Δήμου που θα θέλει να συμμετέχει πιο ενεργά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Πως οραματίζεστε την Αλεξανδρούπολη του 2028;
Οραματίζομαι έναν Δήμο πρωτοπόρο και πρωταγωνιστή, που θα συνδυάζει τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη για όλους τους οικισμούς, με μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους τους πολίτες. Έναν Δήμο πρότυπο για όλη την Ελλάδα.
Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικα