Ακόμα δύο μάρτυρες υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσαν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της μικρής Τζωρτζίνας, δίνοντας τις δικές τους εκδοχές για το τι συνέβη και το 9χρονο κοριτσάκι έφυγε από τη ζωή.

Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης τόνισε καταθέτοντας στο δικαστήριο πως δεν συμφωνεί απόλυτα με την ιατροδικαστική έκθεση και ανέφερε πως λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε η Τζωρτζίνα, το προσδόκιμο ζωής της ήταν μικρό. «Η πρώτη μου εκτίμηση ήταν ότι δεν συμφωνώ απόλυτα με την ιατροδικαστική έκθεση. Εξέφρασα κάποιους προβληματισμούς μου. Τόσο επιβαρυμένο παιδί, παράλυτο, ιστολογική εξέταση είναι ο καθρέφτης του σώματος, είναι η κορωνίδα της έκδοσης. Το προσδόκιμο ζωής του ήταν εκ των πραγμάτων πολύ μικρό. Σε αυτήν την ιατροδικαστική διερεύνηση έγιναν πράγματα που δεν συνηθίζονται. Ο συνάδελφός μου, που σέβομαι απολύτως, τον γνωρίζω 20 χρόνια, έκανε εξέταση που πετάει το μπαλάκι στους άλλους. Έβαλε copy paste, σε κάθε όργανο, ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν επέφερε δίκη του άποψη. Τα φάρμακα δεν είναι δηλητήρια, από κάθε φάρμακο μπορεί κάποιος να πεθάνει. Για μένα θα ήταν πιο δόκιμο να γράφει οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων, θα ήταν ολοκληρωμένο πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα», τόνισε ο μάρτυρας.


Για την ουσία κεταμίνη που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας, ο κ. Κραββαρίτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν σχετίζεται με τον θάνατο του κοριτσιού. «Όπως χορηγήθηκε, ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως, χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση», τόνισε ο ιατροδικαστής και συμπλήρωσε ότι δεν είχε συναντήσει άλλη φορά την ουσία αυτήν σε ιατροδικαστικές εξετάσεις που έχει κάνει.

Όσον αφορά την έκθεση Μπουζιάνη, ο κ. Κραββαρίτης άσκησε έντονη κριτική.

«Σε αυτήν την ιατροδικαστική έκθεση είδα πράγματα που δεν συνηθίζονται. Ο συνάδελφός μου έκανε μια εξέταση με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση, αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη. Η ιστοπαθολογική διερεύνηση ήταν πολύ αναλυτική, δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα.

Η τοξικολογική ανάλυση βγάζει ένα αποτέλεσμα για τη θανατηφόρα δόση από ένα εκ των εκατοντάδων παραδειγμάτων στη βιβλιογραφία και όχι για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Στο δημοτικό σχολείο λέγαμε ότι δεν κάνουμε πορτοκάλια με μήλα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον 8χρονο με τον 60άρη. Κάθε οργανισμός έχει δικά του στοιχεια, που διαφοροποιούν τη δράση των ουσιών σε κάθε άνθρωπο. Τα φάρμακα δεν είναι δηλητήρια, από κάθε φάρμακο μπορεί κάποιος να πεθάνει», υποστήριξε ο κ. Κραββαρίτης.

Πρόεδρος: Η πνευμονοπάθεια από πότε δρομολογείται;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πυροδοτείται από λοίμωξη ή από συστηματική πάθηση, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πρόεδρος: Εδώ τι είχαμε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακριβώς, από πότε χρονολογείται η λοίμωξη.

Προηγήθηκε η κατάθεση του κ. Καραμέρη στο δικαστήριο. Ο μάρτυρας ανέλυσε τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης και τόνισε πως αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν το βάρος της καρδιάς της μικρής Τζωρτζίνας: «Δεν έχω δει ξανά καρδιά 47 γραμμαρίων. Συνήθως είναι στα 80 γραμμάρια», τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας: «Αυτή η καρδιά μπορεί να πάσχει από διάφορα πράγματα, που σχετίζονται είτε με την καρδιά, είτε με τους πνεύμονες. Είναι πολύ μικρή η καρδιά και είναι και πολύ μικρό και το κλάσμα εξώθησης».

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσε ο παθολογοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, ο οποίος έχει προταθεί από την πλευρά της υπεράσπισης, και κατέθεσε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων, έχοντας κάνει ιστολογική εκτίμηση για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Ο παθολογοανατόμος επιπλέον αναφέρθηκε στα ευρήματα από τον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα του παιδιού, σημειώνοντας: «Ήταν μικρότερα, αλλά εντός των προβλεπόμενων ορίων. Είχε εντοπιστεί και εγκεφαλικό οίδημα ήπιου βαθμού».

Ο κ. Καραμέρης έκανε αναφορά στους πνεύμονες της Τζωρτζίνας, λέγοντας ότι ήταν πηγή λοίμωξης. «Το βάρος τους ήταν σχετικά αυξημένο σε σχέση με το αναμενόμενο. Υπήρχε εικόνα πνευμονικού οιδήματος έντονου βαθμού. Μου έδωσαν έγγραφο 29/1/2022 με είκοσι χιλιάδες λευκά. Αυτό σημαίνει λοίμωξη.
Μιλάμε για μια πνευμονοπάθεια, μια φλεγμονή στον πνεύμονα».

Η πρόεδρος ρώτησε επισταμένως τον μάρτυρα από τι πέθανε το κοριτσάκι, με τον κ. Καραμέρη να λέει ότι αυτό είναι θέμα των ιατροδικαστών.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.