«Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Με τριπλή «επίθεση» γρίπης, κορονοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) θα έρθουμε αντιμέτωποι τον χειμώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικά», τόνισε. «Αυτή τη στιγμή, στη δική μου την κλινική νοσηλεύονται τέσσερις άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία οξύνθηκαν λόγω του ότι μολύνθηκαν με κορονοϊό και νοσούν από αυτόν», ανέφερε.

Θετικό είναι πως «υπάρχει μια ανοσία της κοινότητας στον κορονοϊό, η οποία μας προφυλάσσει από βαριές λοιμώξεις και πνευμονίες που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Πλέον περνάμε την Covid–19 σαν μια απλή γρίπη». Ωστόσο, προειδοποίησε πως οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που επιδεινώνονται, «αποδιοργανώνονται τα υποκείμενα νοσήματά τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο».

Εμβόλια

Όσον αφορά στα εμβόλια, ανέφερε πως «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορονοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», παρότι -όπως είπε- «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές». Σύσταση έκανε και για το εμβόλιο της γρίπης ενόψει του χειμώνα.