«Αν θα μπορούσα να έχω μια μικρή ένσταση στις συμβουλές της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είναι για αυτούς που έχουν κάνει τρεις ή τέσσερις δόσεις και νόσησαν εν τω μεταξύ σχετικά πρόσφατα, και όταν λέω σχετικά πρόσφατα εννοώ μετά τον Απρίλιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης.

«Βρισκόμαστε σε μια σαφή αποκλιμακωτική θέση. Αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο αποκλιμακώνεται σταθερά και πολύ, θα έχουμε ένα πολύ ήσυχο Σεπτέμβριο με πτώση σε όλους τους πανδημικούς δείκτες ιδίως στις εισαγωγές και στους θανάτους. Οι διασωληνωμενοι έτσι κι αλλιώς δεν ανεβήκαν ποτέ σε αυτό το κύμα και τα κρούσματα να πέφτουν σε αριθμούς που θα είναι αριθμοί των πρώτων ημερών του Ιουνίου. Δηλαδή θα έχουμε προς τέλος του Σεπτέμβρη 2.000-4.000 το πολύ κρούσματα την ημέρα, αυτοί είναι αριθμοί πάρα πολύ ελπιδοφόροι. Διαχειρίσιμοι 100%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί η Ο5, ο Κένταυρος είναι ένας ξάδελφος της ας το πούμε, πολύ κοντά σ’ αυτήν αλλά είναι λιγάκι πιο μεταδοτικός. Αυτό το οποίο έχουμε είναι ότι παρότι έχει το επιδημιολογικό προφίλ να επικρατήσει το επόμενο διάστημα εντούτοις δεν φαίνεται να το κατάφερε σε μια σειρά από χώρες οι οποίες επιβαρυνθήκαν με την Ο5. Φαίνεται ότι η Ο5 καταλείπει μια ανοσία πολύ σημαντική κι έτσι προστατευόμαστε, μην ξεχνάμε ότι περίπου 3 εκατομμύρια κατά τους υπολογισμούς μας νόσησαν μέσα στο καλοκαίρι με την Ο5 από την Ελλάδα. Παρά ταύτα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν θα έχουμε ένα νέο κύμα εκεί γύρω στα μέσα Οκτώβρη -αρχές Νοέμβρη είτε με την Ο5 είτε με τον Κένταυρο», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης.

Ερωτηθείς ποιοι θα πρέπει να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, απάντησε: «Υπάρχουν σαφείς συμβουλές από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού οι οποίες λένε για πάνω από 60 ετών ανεξαρτήτως αν κάποιος έχει συνοδά νοσήματα και κάτω από 60 ετών για όσους έχουν σοβαρά συνοδά νοσήματα».

Ερωτηθείς αν προτείνει τον επικαιροποιημένο εμβολιασμό και για τους άνω των 30 ετών, ο κ. Τζανάκης επισήμανε: «Εγώ νομίζω αν κάποιος έχει κάνει τριπλό εμβολιασμό και είναι 30 ετών δεν χρειάζεται να κάνει αναμνηστική δόση εκτός αν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που περιγράφονται στις συμβουλές της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και στον ΕΟΔΥ. Αν θα μπορούσα να έχω μια μικρή ένσταση στις συμβουλές της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είναι για αυτούς που έχουν κάνει τρεις ή τέσσερις δόσεις και νόσησαν εν τω μεταξύ σχετικά πρόσφατα, και όταν λεω σχετικά πρόσφατα εννοώ μετά τον Απρίλιο. Εκεί θα έλεγα οτι έχω μια μικρή ένσταση οτι πιθανότατα δεν χρειάζεται αυτη τη στιγμή, μπορεί να πάει λίγο αργότερα ο εμβολιασμός αυτών των ανθρώπων για δυο λογούς. Ο ένας είναι να έχουμε τα επικυρωμένα εμβόλια εναντίον της Ο5 που θα έρθουν τον Οκτώβριο και ο δεύτερος να παρατείνουμε το διάστημα της όποιας προστασίας έχουν αυτοί οι άνθρωποι καθότι την αναμνηστική δόση τους την έκανε ο ιός επιπλέον».

Για τη γρίπη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τοποθετήθηκε λέγοντας: «Θεωρώ ότι ήταν σποραδικά κρούσματα, ίσως λίγο παραπάνω στο καλοκαίρι απ’ ότι συνήθως. Το θέμα είναι να παρακολουθήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της γρίπης, να δούμε αν η έξαρση της θα έρθει νωρίτερα οπότε αν πρέπει να μετακινήσουμε λίγο νωρίτερα τους εμβολιασμούς για τη γρίπη αλλιώς θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πεπατημένη άλλων ετών που σημαίνει ότι το εμβόλιο της γρίπης καλό θα είναι να το κάνουμε μετά τον Οκτώβριο».

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα εξαφανιστεί ο κοροναϊός, απάντησε: «Φαίνεται ότι αυτός ο κορονοϊός έχει μια τέτοια προσαρμοστικότητα που κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριφερθεί περίπου όμως η γρίπη. Βεβαίως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να ''αυτοκτονήσει'', δηλαδή να φύγει τελείως αλλά το πιθανότερο ειναι να υπάρξει ως μια γριπώδης συνδρομή όπως η γρίπη για την οποία θα πρέπει να προστατευόμαστε τουλάχιστον οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι με ετήσια εμβόλια. Αυτό είναι μάλλον το πιο πιθανό επιδημιολογικό σενάριο χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να είναι κανείς σίγουρος ότι θα επικρατήσει αυτό. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά με αυτόν τον ιό διότι υπάρχει και το απίθανο σενάριο όχι μόνο να παραμείνει αλλά ενδεχομένως να γίνει και πιο σημαντικός και πιο παθογόνος».

Ερωτηθείς πότε θα ξέρουμε αν ο κοροναϊός κατάλοιπα σε όσους έχουν νοσήσει, απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να προδικάει αυτή τη στιγμή τι θα κάνει ο κορονοϊός, από την εμπειρία μας μάλλον σχετίζεται με ορισμένες παθογόνες καταστάσεις που έχουνε σχέση με τους πνεύμονες, το νευρικό σύστημα και την καρδιά αλλά ως εκεί. Δεν φαίνεται προς στιγμήν ότι θα έχουμε μακροχρόνια προβλήματα, όσο θα περνάει ο χρόνος όμως θα γίνονται μελέτες και θα δούμε αν έχει μια επίδραση σε ένα φάσμα νοσημάτων που λέγονται αυτοάνοσα. Νομίζω σε ένα βάθος 5ετίας, 10ετίας μπορούμε να έχουμε μέσω επιδημιολογικών μελετών δεδομένα εάν καταλείπει κάτι».