Η κακοκαιρία Elias έχει αναλάβει για τα καλά δράση και περιοχές στην Ελλάδα πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η χαλαζόπτωση. Ήδη επιχειρούν σε μέρη όπως τα Τρίκαλα δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός προκειμένου να αποσοβήσει μια τραγωδία όπως εκείνη που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ωπως η κακοκαιρία Elias θα διατηρηθεί τουλάχιστον ως την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, χαλάζι έπεσε στο Πωγώνι Ηπείρου και στο Χιονάτο Καστοριάς, ενώ πολύ ισχυρές είναι και οι χαλαζοπτώσεις στο Ξυλόκαστρο, τα Μαζέικα Αχαΐας και στα Γιάννενα, με τους ανθρώπους να ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους.



Επιπλέον, η κακοκαιρία Elias «χτύπησε» και τα Καλάβρυτα, με το χαλάζι να πέφτει με τέτοια ένταση που, με βάση την ΕΡΤ, προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα και σε καλλιέργειες.

Κακοκαιρία Elias: Η χαλαζόπτωση στο Ξυλόκαστρο




Κακοκαιρία Elias: Η χαλαζόπτωση στο Χιονάτο Καστοριάς



Κακοκαιρία Elias: Η χαλαζόπτωση στα Μαζέικα Αχαΐας


Κακοκαιρία Elias: Εικόνες από τις χαλαζοπτώσεις 

kakokairia_Elias_xalazi2
kakokairia_Elias_xalazi1





<

Κακοκαιρία Elias: Διακοπή στην κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών

Η κακοκαιρία Elias έκανε την εμφάνισή της με βροχές και καταιγίδες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Αχαΐα και την Κορινθία, χαλαζόπτωση. 



Επιπλέον, κατολίσθηση σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να μένουν για λίγο ακινητοποιημένοι στα οχήματά τους. Το ρεύμα προς Αθήνα, με βάση το ρεπορτάζ του MEGA, έκλεισε και η πληροφόρηση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, παρ' όλα αυτά οι συνθήκες κυκλοφορίας είναι δύσκολες. 

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι οδηγοί καλούνται να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, καθώς λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, απότοκου της κακοκαιρίας Elias, έχουν πέσει λάσπες και χώματα στο οδόστρωμα.



Η χαλαζόπτωση υπήρξε έντονη στα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία του Αιγίου, με αποτέλεσμα τα προβλήματα στην κυκλοφορία του οδικού δικτύου, που αναμενόταν να φέρει η κακοκαιρία Elias, να μην αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους.



Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, από το ύψος του Ξυλόκαστρου έως και την Πάτρα, η βροχή είναι εξίσου ισχυρή, με τον ουρανό να είναι μαύρος.



Η κατεύθυνση που είχαν πάρει τα φαινόμενα από την κακοκαιρία Elias ήταν προς τα ανατολικά, δηλαδή προς Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, από τις 5 το απόγευμα είχε αρχίσει σφοδρή βροχόπτωση στον Κορινθιακό και την κεντρική Στερεά, με την κακοκαιρία να πλησιάζει τη Θεσσαλία, όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα από το βράδυ.

Κακοκαιρία Elias: Λίμνη τα Τρίκαλα


Ελάχιστα πράγματα άλλαξαν στα Τρίκαλα με την προετοιμασία για την κακοκαιρία Elias, καθώς οι δρόμοι πλημμύρισαν για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες. Οι έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν σε λίμνη την οδό Καλαμπάκας, από το ύψος του «Σκλαβενίτη» και κάτω, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο.

Trikala_kakokairia_Elias_2
Trikala_kakokairia_Elias_1


Η κακοκαιρία Elias χτυπά τα Τρίκαλα από τις 18:00 τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, και έχουν ήδη μεταφερθεί δυνάμεις στην περιοχή. 

Trikala_kakokairia_Elias_4
Trikala_kakokairia_Elias_3


Από το Πυροσβεστικό Σώμα, που ανέμεναν τις συνέπειες της κακοκαιρίας Elias, ήδη βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης: στη Λάρισα (Λίμνη Κάρλα), στον Κόμβο Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες) και στον κόμβο Προαστίου.





Κακοκαιρία Elias: Οδηγίες προστασίας για καταιγίδες

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

*Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

*Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Κατά τη διάρκεια καταιγίδας 

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

*Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
*Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
*Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
(Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

*Ακινητοποιήστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
*Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
*Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
*Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

*Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
*Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
*Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
*Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
*Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράχτες.
*Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κ.λπ.)
*Απομακρυνθείτε ποταμιών, λιμνών ή άλλων μαζών νερού.
*Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
*Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης

Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Κακοκαιρία Elias: Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ


Σήμερα Δευτέρα (25-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους Νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του Νομού Λάρισας.

Αύριο Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).



Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.


Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.