Η κακοκαιρία Elias, που διαδέχεται την κακοκαιρία Daniel, ξυπνά άσχημες μνήμες στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Ειδικά στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου οι άνθρωποι υπέφεραν στις αρχές του Σεπτεμβρίου και εκτός της παρουσιάς τους κινδύνεψε η ζωή τους, ήταν αναγκαίο να προετοιμαστούν, στην περίπτωση που τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν είναι αντιμετωπίσιμα. 

Tο τοπικό συντονιστικό όργανο του δήμου Παλαμά, όπως ανακοινώθηκε, συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημύρας.

Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία Elias, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα.

Όπως φαίνεται από το χάρτη του windy.com, με την πορεία της κακοκαιρίας σε πραγματικό χρόνο, περιοχές όπως η Πάτρα, το Μεσολόγγι, το Καρπενήσι, η Λάρισα και η Κεφαλονιά είναι μεταξύ των περιοχών που πλήττονται από τις βροχές το βράδυ της Τρίτης (26/9/2023).



Κακοκαιρία Elias: Αρνητικό το δείγμα στα Τρίκαλα τη Δευτέρα, οδηγίες για προστασία 

ην προετοιμασία για την κακοκαιρία Elias, καθώς οι δρόμοι πλημμύρισαν για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες. Οι έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν σε λίμνη την οδό Καλαμπάκας, από το ύψος του «Σκλαβενίτη» και κάτω, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο.

Trikala_kakokairia_Elias_2
Trikala_kakokairia_Elias_1


Η κακοκαιρία Elias χτύπησε τα Τρίκαλα στις 18:00 τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, με δυνάμεις να μεταφέρονται στην περιοχή. 

Trikala_kakokairia_Elias_4
Trikala_kakokairia_Elias_3


Από το Πυροσβεστικό Σώμα, που ανέμεναν τις συνέπειες της κακοκαιρίας Elias, επιχείρησαν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εγρήγορση στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης: στη Λάρισα (Λίμνη Κάρλα), στον Κόμβο Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες) και στον κόμβο Προαστίου.





Κακοκαιρία Elias: Οδηγίες προστασίας για καταιγίδες

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

*Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.

*Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Κατά τη διάρκεια καταιγίδας 

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

*Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
*Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
*Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
(Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

*Ακινητοποιήστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
*Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
*Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
*Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

*Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
*Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
*Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
*Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
*Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράχτες.
*Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κ.λπ.)
*Απομακρυνθείτε ποταμιών, λιμνών ή άλλων μαζών νερού.
*Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
*Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης

Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.