Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν χθες, κυρίως στη Στερεά, στη Δυτική Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ από νωρίς το απόγευμα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το «112» στους κατοίκους της Πελοποννήσου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Ζακύνθου, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας, της Μαγνησίας και της Βόρειας Εύβοιας.
Σήμερα η κακοκαιρία «Elias» θα «ταξιδέψει» ενισχυμένη και πιο επικίνδυνη στα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Η προβλεπόμενη βροχόπτωση, μετά την επικαιροποίηση χθες το πρωί του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είχε εκδοθεί τη Δευτέρα, αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 (πολύ σημαντική).

Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στην Ανατολική και τη Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και την Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο -ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια- η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και τα κεντρικά Επτάνησα. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο Νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν, επίσης, σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στον Νομό Χανίων.

Νεροποντή στα Τρίκαλα

Μια νεροποντή λίγων λεπτών στα Τρίκαλα ήταν αρκετή για να ξυπνήσει τον εφιάλτη των προηγούμενων ημερών καθώς πλημμύρισαν οι δρόμοι της πόλης. Μεγαλύτερο και από καρύδι ήταν το χαλάζι που για περισσότερο από δέκα λεπτά έπεφτε στον Δήμο Καλαβρύτων και προκάλεσε φοβερές καταστροφές στα χωριά Μάνεσι, Φλάμπουρα, Γουμένισσα, Τρεχλό, Λαπάτες, Κρυονέρι, Ποντιάδες, Κλειτορία.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χάρη Μπονάνο, επλήγησαν καλλιέργειες ενώ καταστράφηκαν σκεπές σπιτιών, τζάμια καταστημάτων και αυτοκίνητα. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, το κύμα κακοκαιρίας έφτασε και στη Λαμία, όπου από την καταρρακτώδη βροχή πλημμύρισε ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα πάντως με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η εξέλιξη του νέου κύματος της κακοκαιρίας θα είναι πιο αργή, καθώς το χαμηλό βαρομετρικό «εγκλωβίστηκε» στο Ιόνιο, ενώ καταιγίδες αναμένόταν να «χτυπήσουν» τη Θεσσαλία σήμερα τα ξημερώματα. Αναφερόμενος στο τέλος των έντονων καιρικών φαινομένων, είπε ότι αναμένεται να λάβουν «παράταση» και η υποχώρησή τους να ξεκινήσει μετά την Πέμπτη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/9