Ανησυχία επικρατεί για το γρήγορο πέρασμα της κακοκαιρίας το Σάββατο, καθώς αυτή αναμένεται να χτυπήσει και περιοχές που έχουν πληγεί από προηγούμενα κύματα. Τη νέα κακοκαιρία «Π», η οποία αναμένεται το Σάββατο, απεικονίζει σε χάρτη που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να εμφανιστούν στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά της χώρας, σχηματίζοντας το γράμμα «Π» πάνω από την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Έρχεται τριήμερο σφοδρής κακοκαιρίας – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από έντονες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Οι περιοχές που κινδυνεύουν από την κακοκαιρία-εξπρές τύπου «Π»

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, αναφέροντας ότι από αργά το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης βρίσκονται οι περιοχές «υψηλού κινδύνου». Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις, που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

* Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο: Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχτούν κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο όγκο νερού, αφού στις συγκεκριμένες περιοχές οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα διάρκεια) με αυξημένο κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.

* Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία: Σε αυτές τις περιοχές επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος απ’ ό,τι στις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

* Ανατολική Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία: Σε αυτές τις περιοχές πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια, αλλά κι εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές «υψηλού κινδύνου», υπάρχει μικρή έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, δηλαδή, δεν πρέπει να επαναπαυθούν, παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη.

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι 24 ώρες. Καλό θα ήταν να περιοριστούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων. Ο κρατικός μηχανισμός ενδέχεται να δοκιμαστεί.

Θα χτυπήσει και τους πλημμυροπαθείς

«Μίνι κακοκαιρία 24 ωρών από αργά το βράδυ της Παρασκευής (3.11.2023) έως και το βράδυ του Σαββάτου» αναφέρει ότι έρχεται σχεδόν σε όλη τη χώρα ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος.

«Θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά, θα περάσει από τα νησιά του βόρειου Ιονίου και το Σάββατο θα συνεχίσουν οι βροχές στη δυτική και βόρεια χώρα και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα εξαπλωθεί και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν αργά το βράδυ του Σαββάτου» προσθέτει για την εν λόγω σημαντική μεταβολή του καιρού και τη νέα κακοκαιρία που θα χτυπήσει την Ελλάδα.

Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει συγκεκριμένα τις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. «Σε κάποιες περιοχές στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και ίσως και σε κάποια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα χρειαστεί προσοχή. Αρκετά θα είναι τα χιλιοστά βροχής στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο». Επιπλέον, επισημαίνει ότι θα βρέξει και στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», όπως η Καρδίτσα και ο Βόλος, αλλά και στην Πάτρα, όπου σημειώθηκε ισχυρή βροχόπτωση χθες. Ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα, εξηγεί ότι «από αυτή την κακοκαιρία φαίνεται ότι η Αττική θα επηρεαστεί λίγο. Κυρίως για το Σάββατο ίσως σημειωθούν κάποια φαινόμενα στο λεκανοπέδιο, ενώ η θερμοκρασία το Σάββατο θα φτάσει και τους 27 βαθμούς Κελσίου».

Και οι άνεμοι κατά το διάστημα Παρασκευής-Σαββάτου θέλουν λίγη προσοχή, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, «καθώς στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιάδες 7-8 μποφόρ. Θα έχουμε ισχυρό κυματισμό και στο βόρειο Αιγαίο και πιθανώς να υπάρξουν δυσκολίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Από το βράδυ του Σαββάτου οι άνεμοι αλλάζουν σε δυτικούς και αρχίζουν να ασθενούν». Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι την Κυριακή δεν θα υπάρχουν φαινόμενα, ενώ αναφέρει ότι ο καιρός θα βελτιωθεί από τη Δευτέρα. «Η θερμοκρασία πέφτει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, γιατί το προηγούμενο εικοσιτετράωρο θα έχει ανέβει λόγω νοτιάδων στις περιοχές που δεν βρέχει. Εκεί που θα έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις, θα έχει συννεφιά και ο υδράργυρος θα έχει πέσει αισθητά. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και πάλι σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα».