Το σφοδρό σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Elias προκάλεσε πλήθος προβλημάτων και καταστροφών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, τον απόλυτο εφιάλτη –για δεύτερη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο– έζησαν οι κάτοικοι περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, αφού μετά το σαρωτικό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel, ήρθε αυτό της κακοκαιρίας Elias.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες λόγω της κακοκαιρίας, που επηρέασαν και Καρδίτσα και Λάρισα, είχαν ως αποτέλεσμα χωριά του Δήμου Παλαμά να βρεθούν σε κίνδυνο νέων πλημμυρών. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται η Μαγνησία, η Λάρισα και η Εύβοια.

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισε το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλη τη νύχτα γίνονταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά. Όπως τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά, κ. Γιώργος Σακελλαρίου, η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά». Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά, τονίζει επίσης ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση σε οικισμούς της Καρδίτσας και συγκεκριμένα σε Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο Αστρίτσα. Η εντολή ήταν να εκκενώσουν προς Ιτέα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Νίκο Σακκά, να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως όλα είναι καλά, ελεγχόμενα, χωρίς προβλήματα.

Κακοκαιρία Elias: Νέο 112 για τον Παλαμά

Νέο μήνυμα από το «112» εστάλη γύρω στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή της Καρδίτσας, για τον Παλαμά.

Σε αυτό, ζητείται από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη.

Κακοκαιρία Elias: Εφιαλτική νύχτα στη Βόρεια Εύβοια

Παράλληλα, δραματική είναι η κατάσταση και στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια. Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η Πυροσβεστική για να βοηθήσει σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τα 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.


Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, ύστερα από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς τη Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι την Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά.

Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Νωρίς το πρωί ήχησε 112 στην περιοχή για απαγόρευση της κυκλοφορίας:

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Κακοκαιρία Elias: Η κατάσταση στη Λαμία

Στη Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα στον Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία, με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για περίπου 6 ώρες στην ένταση της βροχόπτωσης, με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για τον Σπερχειό.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά περίπου 15 οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις Αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

Kακοκαιρία Elias - Εύβοια: Οχήματα του στρατού στις πληγείσες περιοχές

Στις προσπάθειες των Αρχών συνδράμει ο στρατός και ήδη στρατιωτικά οχήματα μετακινούνται πως τις πληγείσες περιοχές. Οχήματα μεταβαίνουν με το πλοίο από την Αρκίτσα στην Αιδηψό προκειμένου να αναλάβουν δράση.

Οι κάτοικοι των περιοχών καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να προστατέψουν τις οικογένειες τους και τις περιουσίες τους.

Όπως αναφέρει το evima, το ύψος του νερού σε περιοχές του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού έχει σκεπάσει τα πάντα, γεγονός που δεν επιτρέπει σε σωστικά συνεργεία και κλιμάκια της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να πλησιάσουν έτσι ώστε να απεγκλωβίσουν κόσμο.

Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνδρες των εποχιακών Πυροσβεστών βγήκαν με βάρκες και απεγκλώβισαν κόσμο από τον Νέο Πύργο.

Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκε να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά.

Κακοκαιρία Elias: Δύσκολη η νύχτα και στον Βόλο

Εφιαλτική η κατάσταση και στον Βόλο. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρροι, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και οικογένειες με μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε ταράτσες.

5981297
5981294
5981469
5981518
5981540
5981543
5981535
5981531
5981528
5981524

Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι λίγες μόνο μέρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε, μια νέα κακοκαιρία, η Elias, ήρθε να σαρώσει ό,τι είχε απομείνει. Η εικόνα στον Βόλο είναι απελπιστική.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια. Το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχτηκε 800 κλήσεις και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου, καθώς επίσης στις Αλυκές και στην Αγριά. Στον Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα, με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8ης ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο Στρατός.

pezonautes_kakokairia_elias_2
kakokairia_elias_emak_volos_2

Οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν βρει καταφύγιο σε ταράτσες, ενώ το 80% της πόλης δεν έχει ρεύμα.

stratos__1_
stratos__2_


Διαβάστε εδώΚακοκαιρία Elias: Πεζοναύτες και στελέχη της Ζ’ ΜΑΚ απεγκλωβίζουν πολίτες στον Βόλο (Εικόνες)

Κακοκαιρία Elias: Νέο 112 για τον Βόλο, σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη

Νέο μήνυμα από το 112 στον Βόλο, όπου καταγράφονται μεγάλες καταστροφές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias.

Όπως αναφέρει: Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Κακοκαιρία Elias: Ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ του Βόλου για λίγο εμφιαλωμένο νερό

Ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από μάρκετ του Βόλου, με τους κατοίκους να περιμένουν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό, καθώς από χθες έχει διακοπεί ξανά η υδροδότηση, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Elias.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την magnesianews.gr, υπάλληλοι των μάρκετ που χθες έπρεπε να είναι στα πόστα τους μέχρι αργά το βράδυ, δεν κατάφεραν να γυρίσουν στα σπίτια τους και για να μην κινδυνεύσουν από τη βροχή, κοιμήθηκαν εντός των καταστημάτων.

Διαβάστε εδώ: Κακοκαιρία Elias: Κύματα σε κεντρικό δρόμο του Βόλου (Δείτε την απίστευτη φωτογραφία)


Κακοκαιρία Elias -Δήμαρχος Βόλου: Όλη η πόλη έγινε λίμνη, το 80% δεν έχει ρεύμα – Κινδύνευσαν ζωές

Για μια απερίγραπτη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του Βόλου μετά το νέο χτύπημα από την κακοκαιρία Elias, μίλησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της πόλης, Αχιλλέας Μπέος, λέγοντας ότι επικρατεί απέραντη θλίψη καθώς η βροχή συνεχίζεται και σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρίζουν ξανά.

«Κινδύνευσαν ζωές. Ο κόσμος κινδυνεύει. Προέχει η ανθρώπινη ζωή» δήλωσε εμφανώς συγκλονισμένος από όσα βιώνει ο ίδιος και οι συμπολίτες του από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Ακόμη και εγώ παρέμεινα εγκλωβισμένος. Το 80% της πόλης παραμένει χωρίς ρεύμα. Το νερό δημιουργεί πρόβλημα. Οι αγωγοί έφυγαν. Ο κόσμος δεν μπορεί να δουλέψει» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Μπέος, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias στον Βόλο.

Mιλώντας για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να καθαρίσει ρέματα και φρεάτια και να απομακρύνει φερτά υλικά δήλωσε ότι είναι συνεχείς. τονίζοντας ωστόσο ότι οι χειριστές των μηχανημάτων έχουν κουραστεί μετά από 20 ημέρες συνεχούς εργασίας.

«Μιλάμε για εκατομμύρια νερό και λάσπη. Που το είχε τόσο νερό ο Θεός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τα ελλιπή μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης.

Ο Βόλος όλος έγινε λίμνη

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που προκάλεσε η νέα κακοκαιρία ανέφερε ότι το νερό δεν έχει διέξοδο να φύγει και το γεγονός ότι η πόλη δεν έχει ρεύμα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι αντλίες.

«Σταμάτησαν γεωτρήσεις, κόπηκαν σωλήνες» είπε ο κ. Μπέος δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι η ποιότητα του νερού στην πόλη μετά από τη νέα καταστροφή.

Kαι όπως τόνισε οι ζημιές είναι τεράστιες και μεγαλύτερες από αυτές που υπέστησαν οι πολίτες από την κακοκαιρία Daniel περιγράφοντας την τωρινή κατάσταση ως «καταστροφή του Νώε». Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο Βόλος όλος έγινε λίμνη». Λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ο δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε ως πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορείς να μαζέψεις τόσο νερό που έρχεται».

Κακοκαιρία Elias - Βόλος: Λίμνες νερού σε όλη την πόλη, βουνά λάσπης δίπλα στις γραμμές του ΟΣΕ

Tον απόλυτο εφιάλτη έζησαν για δεύτερη φορά σε μόλις λίγες ημέρες οι κάτοικοι της Μαγνησίας, και του Βόλου. Στην οδό Παγασών και στην ευρύτερη περιοχή, όταν ο Κραυσίδωνας «έσπασε» με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του taxydromos.gr, τα νερά ήταν ορμητικά, με τους ίδιους να μην προλαβαίνουν να αντιδράσουν.


Σήμερα το πρωί η εικόνα ήταν απελπιστική. Οι δρόμοι στη συνοικία είναι πλημμυρισμένοι, ενώ τα οχήματα μετά βίας μπορούν να κινηθούν από τα τεράστια βουνά λάσπης, που έχουν και πάλι δημιουργηθεί.