Εικόνες «Αποκάλυψης» στη βόρεια Εύβοια, η οποία έχει βουλιάξει από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη χώρα. Δρόμοι «άνοιξαν» αποκλείοντας χωριά, άλλοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ απελπισμένοι κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν, καθώς τα σπίτια τους πλημμύρισαν.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι η λάσπη από τα βουνά έφτασε έως τη θάλασσα, στη Λίμνη Ευβοίας, εξαιτίας των χειμάρρων, με αποτέλεσμα να αλλάξει το χρώμα του θαλασσινού νερού και να γίνει πορτοκαλί.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών, του Νηλέα, του Κηρέα, του Μεσσάπιου και του ποταμού στη Σηπιάδα.

Στο «μάτι» του Elias μπήκε το χωριό Ροβιές του Δήμου Μαντουδίου, που τον Αύγουστο του 2021 είχε ζήσει τον πύρινο εφιάλτη, με αποτέλεσμα να καούν δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα. Οι κάτοικοι, που ζουν έναν δεύτερο εφιάλτη, μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν τέσσερις χείμαρροι που απλώθηκαν, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και πλημμυρίζοντας τουλάχιστον 40 σπίτια, υπόγεια και επιχειρήσεις. Το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές έως και τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά, καθώς ολόκληρο το βουνό… μεταφέρθηκε μέσα στους οικισμούς.

Στην Εύβοια ο Βασίλης Κικίλιας

Στο Μαντούδι, όπου η κατάσταση ήταν εφιαλτική, καθώς το νερό ξεπέρασε ακόμη και το ένα μέτρο, μετέβη χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με άνδρες της Πυροσβεστικής, προκειμένου να επιθεωρήσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η κατάσταση ήταν δραματική και στο Κυμάσι Μαντουδίου, όπου, έπειτα από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτη, πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό. Στα Ψαχνά φούσκωσαν οι χείμαρροι και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, με συνέπεια να κλείσει η κυκλοφορία από Ψαχνά προς Μαντούδι, από Λίμνη προς Ροβιές και από Προκόπι προς Πήλιο Εύβοιας.

Διαβάστε εδώ: Κακοκαιρία Elias - Κικίλιας: "Δύσκολο το επόμενο 24ωρο στη Φθιώτιδα"

Εύβοια: Αποκαρδιωτική κατάσταση

Όπως είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική στην περιοχή και έχουν ήδη προκληθεί τεράστιες καταστροφές στις Ροβιές, όπως και στο Μαντούδι και στο Μετόχι. Συγκεκριμένα, έχουν καταστραφεί τοιχία, γέφυρες, τεχνικά έργα, δρόμοι, σπίτια, καταστήματα και χωράφια. Στην περιοχή Δερβένι σημειώθηκε κατολίσθηση με συνέπεια να κοπεί ο κεντρικός οδικός άξονας από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια. Μηχανήματα εργάζονταν πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα, ενώ πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών, σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια, ενώ στο Πευκί και την Ιστιαία σημειώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα μικρής κλίμακας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, σε δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αφού το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού. Σημειώνεται ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις με δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ και μία ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, με τον απαραίτητο εξοπλισμό κι ένα άρμα, δεν προλάβαιναν να επιχειρούν είτε για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από διάφορα σημεία είτε να παρέμβουν για την άντληση των υδάτων κι έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δυνάμεων με ειδικές ομάδες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 28/9/2023