Απεγκλωβισμοί πολιτών, πλημμυρισμένοι δρόμοι και ποτάμια, αλλά και καταστροφές στις περιουσίες πολιτών, σε οδούς και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις συνέθεταν την εικόνα της Εύβοιας λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Η Κεντρική και Βόρεια Εύβοια βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, καθώς δέχθηκαν χιλιάδες τόνους νερού, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μόνο στην Ιστιαία έπεσαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Το οδικό δίκτυο του νομού έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές και αρκετά χωριά αποκόπηκαν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες. Είτε εξαιτίας πτώσης βράχων και χωμάτων στο οδόστρωμα είτε λόγω διάβρωσης του οδικού δικτύου.

Η γέφυρα που συνέδεε τα χωριά Κυμάσι και Αμίτσα κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, ενώ ο δρόμος που οδηγεί από το Μαντούδι προς το Λιμάνι καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Ειδικά χθες το πρωί η κίνηση σε αρκετά σημεία της Κεντρικής Εύβοιας γινόταν μόνο από αγροτικά οχήματα 4X4, καθώς η στάθμη του νερού ξεπερνούσε τα 50 εκατοστά. Τα σωστικά συνεργεία επενέβησαν σε  δεκάδες περιστατικά είτε απομάκρυνσης οικογενειών από πλημμυρισμένα σπίτια είτε άντλησης υδάτων στα χωριά ανάμεσα στην Κεράμεια και στο Μαντούδι.

Στο Μαντούδι, μάλιστα, μία γυναίκα παρασύρθηκε με το όχημά της από ορμητικό χείμαρρο και σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών. Στην Ιστιαία επίσης η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους πολίτες και τους πυροσβέστες, ειδικά στις περιοχές Πευκί, Γούβες και Προκόπι, όπου οι διασώσεις των πολιτών γίνονταν με βάρκες.

Το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών στην Ιστιαία πλημμύρισε, με τα σωστικά συνεργεία να θέτουν ως προτεραιότητα τη διάσωση των πολιτών και σε δεύτερο χρόνο τις αντλήσεις υδάτων. Σύμφωνα με την Τροχαία, οι δρόμοι από το Μαντούδι προς το Πευκί και από την Κήρινθο προς τη Λίμνη μέχρι και αργά χθες το απόγευμα παρέμεναν εκτός κυκλοφορίας, εξαιτίας τεράστιων όγκων φερτών υλικών που είχαν καταλήξει στο οδόστρωμα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρέμεναν ανά διαστήματα μέχρι αργά χθες το βράδυ κυρίως στη Βόρεια Εύβοια.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/9