Για το σφοδρό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Elias που πλήττει τη χώρα μας προκαλώντας πλήθος προβλημάτων και καταστροφών σε πολλές περιοχές μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τα προβλήματα στο νοσοκομείο του Βόλου, στο οποίο τα νερά πλημμύρισαν το υπόγειο και χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν απαντλήσεις υδάτων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το νοσοκομείο είναι σε πλήρη λειτουργία.

Σε ότι αφορά τα χειρουργεία, ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι επηρεάστηκαν από την πανδημία του κοροναϊού και ως εκ τούτου υπήρχαν καθυστερήσεις.

Τέλος, ο ίδιος ανακοίνωσε πως έχει οριστεί η ψηφιοποίηση της διαδικασίας που θα δώσει πληροφορίες για το ακριβές μέγεθος της λίστας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την κατάσταση του νοσοκομείου Βόλου

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Το νοσοκομείου είναι σε πλήρη λειτουργία, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με τη λειτουργία του νοσοκομείου. Είχαμε ένα πλημμυρικό φαινόμενο στο υπόγειο του νοσοκομείου και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία από την πρώτη στιγμή μαζί με το προσωπικό του νοσοκομείου βοήθησε ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.

Ερωτηθείς αν είναι λειτουργικά τα νοσοκομεία και τα Κέντρα υγείας στις πληγείσες περιοχές

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Όποια προβλήματα υπήρξαν τα έχουμε αντιμετωπίσει, και το Κέντρο υγείας Παλαμά που είχε πλημμυρίσει έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Αναφορικά με τις αναμονές για τα χειρουργεία

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Αυτές τις μέρες έχουμε καταθέσει διάταξη σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να
προσπαθήσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την κατάσταση. Όπως γνωρίζετε οι λίστες των χειρουργείων σε όλες τις χώρες και στη δική μας σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 20 -30% επηρεάστηκαν από την πανδημία του covid. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν πρώτον, θα κάνουμε πλήρως ψηφιοποιημένη τη διαδικασία. Η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας που δεν την είχαμε μέχρι τώρα θα μας δώσει την πληροφορία για το ακριβές μέγεθος της λίστας έτσι ώστε να περάσουμε στο δεύτερο μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου το πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη λίστα και να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Η ψηφιοποίηση θα γίνει πολύ γρήγορα και μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες θα έχουμε και το σχέδιο για τη μείωση των περιστατικών.

Με αφορμή το δίκτυο μονάδων για τα εγκεφαλικά

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Στη χώρα μας έχουμε έναν πολύ μεγάλα αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι περίπου 60.000 οι περιπτώσεις το χρόνο και υπολογίζουμε με βάση και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια κατά 35%. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η έγκαιρη αντιμετώπισή του μετά τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του σε εξειδικευμένες μονάδες. Είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο το οποίο καταρτίστηκε και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι ώστε να έχουμε συγκεκριμένους στόχους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ανακοινώσαμε τη λειτουργία 17 μονάδες αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά. Το σχέδιο ξεκινάει από την κλήση στο ΕΚΑΒ, έχουμε ήδη εκπαιδεύσει το προσωπικό να αναγνωρίζει τα συμπτώματα, το ΕΚΑΒ θα μεταφέρει σε αυτά τα εξειδικευμένα κέντρα έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται το εγκεφαλικό τις πρώτες ώρες. Αυτό ιατρικά θα μας δώσει να μειώσουμε τη θνησιμότητα και να μειώσουμε και το ποσοστό αναπηρίας που παρουσιάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι μονάδες αυτές καλύπτουν όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Με τις μονάδες αυτές θα καταφέρουμε να σωθούν ζωές και να μειωθεί ο βαθμός της αναπηρίας, είναι εφικτός αυτός ο στόχος.