Ξεχωριστό θα είναι το αποψινό ολόγιομο φεγγάρι, καθώς πρόκειται για την τελευταία υπερπανσέληνο του έτους. Η υπερπανσέληνος είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, με το επόμενο «σούπερ» φεγγάρι να αναμένεται για την 9η Φεβρουαρίου 2024.

Υπερπανσέληνο έχουμε όταν η πανσέληνος συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία η Γη βρίσκεται κοντά στη Σελήνη και έτσι το φεγγάρι φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, σε σχέση με μια απλή πανσέληνο.

Η αποψινή τελευταία υπερπανσέληνος του έτους ονομάζεται και «φεγγάρι του θερισμού».

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου και φθινοπωρινή ισημερία

Η ιδιαιτερότητα της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου είναι πως σε αντίθεση με τις πανσελήνους των υπόλοιπων μηνών, αυτή του Σεπτεμβρίου δεν διαθέτει σταθερό όνομα, καθώς η ονομασία της καθορίζεται από τη φθινοπωρινή ισημερία.

Ανάλογα με το πότε θα πέσει η ισημερία και πότε έχουμε πανσέληνο, η φθινοπωρινή ισημερία μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά χρονικά στην πανσέληνο του Σεπτεμβρίου ή στην πανσέληνο του Οκτωβρίου. Όποια από τις δύο βρίσκεται πιο κοντά στο αστρονομικό αυτό γεγονός, καλείται και το «Φεγγάρι του Θερισμού».

Το όνομα αυτό έδωσαν στο ολόγιομο φεγγάρι οι ιθαγενείς της Αμερικής επειδή κατά τις μέρες κοντά στην εαρινή ισημερία, η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι περίπου η ίδια, γεγονός που διευκολύνει τον θερισμό των αγροτών.

Φέτος η φθινοπωρινή ισημερία σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, και έτσι η επερχόμενη πανσέληνος θα λέγεται το «Φεγγάρι του Θερισμού». Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου βρίσκεται πιο κοντά χρονικά στην ισημερία, τότε αυτή θα πάρει την παραπάνω ονομασία και το ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Καλαμποκιού».