Υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» είναι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, ο οποίος μιλά σήμερα στα parapolitika.gr για τις δράσεις καθαριότητας που έγιναν την τελευταία τετραετία στην Αθήνα, και εκθέτει τις προτεραίοτητες της παράταξης του δημάρχου της πρωτεύουσας για την επόμενη πενταετία.

«Ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που βρίσκεται στον Ελαιώνα αποτελεί ένα έργο ουσίας και αλλάζει τη ζωή μας χωρίς να φαίνεται. Με τον ΣΜΑ εξοικονομούμε χωρητικότητα στον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάρκεια ζωής του», τονίζει ο αντιδήμαρχος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και αναφέρει επίσης: «Επενδύσαμε στους έμψυχους και άψυχους πόρους μας, στα σημεία διαλογής απορριμμάτων, στον τρόπο διαλογής και διαχωρισμού απορριμμάτων, σε πρωτοβουλίες, δράσεις και επιχειρήσεις καθαριότητας σε κάθε γειτονιά, καθώς και στην ανακύκλωση». 

Παράλληλα σημειώνει ότι κατά τη θητεία του τοποθετήθηκαν πάνω από 13.798 νέοι κάδοι απορριμμάτων. Από αυτούς οι 3.148 είναι μπλε κάδοι ανακύκλωσης και οι 650 καφέ κάδοι βιοαποβλήτων.

Κύριε Αβραμίδη έχετε 20 χρόνια πετυχημένης πορείας στην αυτοδιοίκηση στο Δήμο Αθηναίων. Τι είναι αυτό που αποτέλεσε κίνητρό για εσάς σε αυτή σας τη διαδρομή;

Πέρασαν κιόλας τόσα; Αστειεύομαι! Πάντοτε, ήθελα να προσφέρω στην πόλη μου. Να προσφέρω στην κοινωνία μας. Γιατί νιώθω την ανάγκη να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα και να γνωρίζω ότι έχω βοηθήσει τους συνανθρώπους μου, παρέχοντας λύσεις στα προβλήματά τους. Ξέρετε, έχω αίσθημα ευθύνης, γιατί ως ευθύνη αντιλαμβάνομαι την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Αισθάνομαι την ευθύνη απέναντι στην ιστορία αυτής της πόλης και τις γενιές που πέρασαν. Απέναντι στο μέλλον αυτής της πόλης και τις γενιές που θα έρθουν. Αυτά νομίζω ότι αποτελούν στην πραγματικότητα τα βασικά μου κίνητρα. Και γι αυτόν τον λόγο συνεχίζω ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη και την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήσασταν επιφορτισμένος με τον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Είναι γνωστό ότι σε μια τόσο μεγάλη πόλη η καθαριότητα και η ανακύκλωση αποτελούν ένα δύσκολο κομμάτι. Όμως, η Αθήνα φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Όπως έκανα πάντοτε σε κάθε πόστο που αναλάμβανα, έτσι και τώρα που μου εμπιστεύτηκε ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχός μας, τον εν λόγω τομέα προσπάθησα με μεράκι και πολλή αγάπη, αφενός να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών, αφετέρου να δικαιώσω τον Δήμαρχό μας για την επιλογή του. Έτσι, ξεκίνησε ένα όμορφο ταξίδι κατά το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες καταστάσεις και χρόνια προβλήματα. Παράλληλα προέκυψαν και πρωτοφανείς κρίσεις όπως η υγειονομική, η οικονομική και η ενεργειακή, τις οποίες έπρεπε να υπερκεράσουμε. Προσαρμοστήκαμε, δουλέψαμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και υλοποιήσαμε βήμα-βήμα το σχέδιό μας. Ένα ολιστικό σχέδιο για το πώς θα κάνουμε την Αθήνα καθαρότερη και πιο βιώσιμη. Ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Επενδύσαμε στους έμψυχους και άψυχους πόρους μας, στα σημεία διαλογής απορριμμάτων, στον τρόπο διαλογής και διαχωρισμού απορριμμάτων, σε πρωτοβουλίες, δράσεις και επιχειρήσεις καθαριότητας σε κάθε γειτονιά, καθώς και στην ανακύκλωση.

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι επενδύσατε στους έμψυχους και άψυχους πόρους;

Εννοώ, ότι εκπαιδεύσαμε το προσωπικό μας και το εξοπλίσαμε κατάλληλα, καθώς και ότι προμηθευτήκαμε 244 νέα οχήματα καθαριότητας. Σε αυτά περιλαμβάνονται απορριμματοφόρα σύμμεικτων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων, καθώς και πλυστικά οχήματα, υδροφόρες, καδοπλυντήρια, σάρωθρα, σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες οδοκαθαρισμού, αλλά και ειδικά οχήματα για καθαρισμό γκράφιτι. Αρκεί να σκεφτείτε μόνο ότι κάθε μέρα επιχειρούν σε όλη την πόλη 157 απορριμματοφόρα και δεκάδες άλλα οχήματα καθαρισμού.

Και τι εννοείτε όταν λέτε ότι επενδύσατε στον τρόπο διαλογής και διαχωρισμού απορριμμάτων, αλλά και σε πρωτοβουλίες, δράσεις και επιχειρήσεις καθαριότητας;

Το σχέδιό μας περιελάμβανε μια σειρά από βήματα. Βήματα όπως την επικαιροποίηση του κανονισμού καθαριότητας, την πραγματοποίηση μιας ειδικής μελέτης χωροθέτησης για την τοποθέτηση 13.798 κάδων απορριμμάτων (σύμμεικτων, ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων), την τοποθέτηση 6.000 επιδαπέδιων και επιστήλιων καλαθιών απορριμμάτων και τη σταδιακή τοποθέτηση 350 συστημάτων υπόγειων κάδων. Αυξήσαμε, δηλαδή, τα σημεία συλλογής απορριμμάτων και δώσαμε περισσότερες δυνατότητες για την ανακύκλωση. Και για να δώσω ένα παράδειγμα. Το 2019 αντιστοιχούσε σε κάθε 180 κατοίκους, ένας μπλε κάδος, ενώ σήμερα που μιλάμε αντιστοιχεί ένας μπλε κάδος σε κάθε 100 κατοίκους. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε 508 καθημερινές επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης, καθώς και περισσότερες από 140 «Κυριακές Καθαριότητες». Καθαρίσαμε περισσότερα από 52.000τμ σε 59 πολυήμερες επιχειρήσεις αντιγκράφιτι. Όμως, δεν μείναμε εκεί, ολοκληρώσαμε το νέο υπερσύγχρονο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα. Έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με περισσότερα από 13,7 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη σπουδαιότερη επένδυση υποδομής στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων.

Μιλήστε μας λίγο για τον ΣΜΑ και τι ακριβώς θα γίνεται εκεί;

Ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που βρίσκεται στον Ελαιώνα αποτελεί ένα έργο ουσίας και αλλάζει τη ζωή μας χωρίς να φαίνεται. Με τον ΣΜΑ εξοικονομούμε χωρητικότητα στον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάρκεια ζωής του. Επίσης, μειώνει τον κυκλοφοριακό φόρτο των απορριμματοφόρων καθώς δεν χρειάζεται να διανύει το κάθε ένα από αυτά τόσο μεγάλες αποστάσεις. Μειώνει, παράλληλα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε ρύπους που είχαν έως σήμερα όλα αυτά τα απορριμματοφόρα λόγω μεγαλύτερων αποστάσεων. Επιπλέον, εξοικονομούνται πόροι με τη μείωση του λειτουργικού κόστους της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου μας και ως εκ τούτου ωφελούνται οι πολίτες. Στο ΣΜΑ εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων συμπιέζονται, μεταφορτώνονται, τεμαχίζονται, ενώ σύντομα που θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η εν λόγω ποσότητα απορριμμάτων θα πολλαπλασιαστεί. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο υποδομής με όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, αλλά και συνοδά έργα πρασίνου που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της περιοχής όπου βρίσκεται ο ΣΜΑ.

Ας μιλήσουμε και για την ανακύκλωση. Τι ενέργειες κάνατε στον τομέα αυτόν κύριε Αβραμίδη;

Ο τομέας αυτός ήταν ενταγμένος εξαρχής στον σχεδιασμό μας. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τριπλασιάσει το ποσοστό ανακύκλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το πετύχαμε μέσα από στοχευμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Σας ανέφερα πριν ότι τοποθετήσαμε περισσότερους από 13.798 νέους κάδους απορριμμάτων. Από αυτούς οι 3.148 είναι μπλε κάδοι ανακύκλωσης και οι 650 καφέ κάδοι βιοαποβλήτων. Θέλω να αναλογιστείτε ότι πλέον καθημερινά συλλέγουμε 12,5 τόνους βιοαποβλήτων. Μάλιστα, υπερδιπλασιάσαμε την ανακύκλωση προϊόντων ένδυσης και υπόδησης στους 250 μωβ κάδους και διακριθήκαμε το 2022 για τις επιδόσεις μας, λαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε 90 Δήμους. Και επειδή η ανακύκλωση χρειάζεται συμμετοχή των πολιτών, τοποθετήσαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα 20 γωνιές ανταποδοτικής ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο και υλοποιήσαμε μια σειρά από καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση. Παράλληλα, με όλα αυτά, ενισχύσαμε την ανακύκλωση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, λιπαντικών ελαίων, μπαταριών, συσσωρευτών, χαλυβδοελάσματος και μελανοδοχείων. Και αυτά είναι μερικά μόνο από όσα κάναμε στον τομέα της ανακύκλωσης. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ανακύκλωση σημαίνει βιωσιμότητα.

Έχοντας υπηρετήσει σε πολλές και διαφορετικές θέσεις στον Δήμο Αθηναίων, υπάρχει κάποια θέση ή κάποιος τομέας στον οποίο θα θέλατε, αν εκλεγείτε, να δραστηριοποιηθείτε το επόμενο χρονικό διάστημα;

Είμαι της άποψης όταν ασχολείσαι με το δημόσιο βίο το κάνεις επειδή θέλεις να προσφέρεις στην κοινωνία. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα θέσης ή τομέα. Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας με όλες μου τις δυνάμεις να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ. Και αυτό θα το κάνω από όποια θέση μου αναθέσουν οι πολίτες ή ο Δήμαρχός μας Κώστας Μπακογιάννης. Έχω αποδείξει με την πορεία μου και το έργο μου ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα βάζω το κοινό όφελος και το καλό του τόπου μας. Άλλωστε, η λογική του μοιράσματος θέσεων απέχει μακράν από τη φιλοσοφία και τις αρχές της παράταξής μας.


Τι έχετε να πείτε στους Αθηναίους και στις Αθηναίες λίγες ημέρες πριν τις εκλογές;

Έχοντας καθαρή συνείδηση, ένα έργο ετών με μετρήσιμα αποτελέσματα, τους λέω ότι η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητά μας είναι πολύ σημαντικές για να τις αφήσουμε στην τύχη τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Ζητώ να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε το ίδιο συλλογικά, με πάθος, με σκοπό να πάμε την Αθήνα πιο ψηλά από ποτέ! Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά, με επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη, όμως μένουν ακόμα αρκετά πράγματα να γίνουν.