Με τις ημέρες για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών να μετρούν αντίστροφα, ο Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε την περασμένη Τετάρτης τους υποψήφιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους του συνδυασμού του, «Αθήνα Ψηλά», στον κατάμεστο από κόσμο χώρο του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών «Φωκιανός», κηρύσσοντας επίσημα την έναρξη για την προεκλογική περίοδο στον δήμο της Αθήνας.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας και εκ νέου υποψήφιος κατεβαίνει ενισχυμένος στη μάχη της κάλπης, έχοντας καταρτίσει το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο που έχει ποτέ συγκροτηθεί σε δημοτικές εκλογές, καθώς η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη ενέταξε τον ανώτατο προβλεπόμενο από τον νόμο αριθμό υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, 364 Αθηναίοι και Αθηναίες συστρατεύθηκαν με τον νυν δήμαρχο, ο οποίος διεκδικεί ακόμα μία θητεία στο δημαρχείο της Κοτζιά, με τον Κώστα Μπακογιάννη στην παρουσίαση του συνδυασμού του να ξεδιπλώνει τους στόχους του για την Αθήνα του 2030, τονίζοντας ότι στο ψηφοδέλτιό του υπάρχει τουλάχιστον ένας υποψήφιος από καθεμία από τις 129 γειτονιές της πρωτεύουσας: «Η πιο σημαντική ομάδα είναι αυτή που ξέρει και αγαπά να αγωνίζεται κάθε μέρα για την πόλη μας. Για τις γειτονιές μας. Κι αυτή η ομάδα έχει τουλάχιστον έναν υποψήφιο από κάθε γειτονιά. Και από τις 129. Εκεί όπου ζουν, όπου μεγαλώνουν τα παιδιά τους και κάνουν όνειρα οι δημότες. “Καθρέφτης” της πραγματικής Αθήνας και της ανθρωπογεωγραφίας της. Γιατί Αθήνα είναι οι γειτονιές της και οι γειτονιές κάνουν την Αθήνα».

Ανανέωση

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του Κώστα Μπακογιάννη είναι κατά 70% ανανεωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με 244 νέα πρόσωπα, τα οποία πλαισιώνονται από 107 υποψηφίους του ψηφοδελτίου των εκλογών του 2019. Εντονη είναι και η γυναικεία παρουσία στον συνδυασμό του, με το ποσοστό των γυναικών να βρίσκεται στο 45%, ενώ το 10% των υποψηφίων είναι κάτω των 30 ετών. Στόχος του δημάρχου Αθηναίων ήταν να συγκροτήσει ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, το οποίο να συνδυάζειτην εμπειρία και την ανανέωση με φρέσκα πρόσωπα, που κομίζουν νέες ιδέες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, αλλά και «μπαρουτοκαπνισμένα» αυτοδιοικητικά στελέχη με μακρά πορεία στον Δήμο Αθηναίων.

Ξανά παρών

Σε αυτό το πλαίσιο, την ψήφο των Αθηναίων διεκδικεί εκ νέου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, ο οποίος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές κατετάγη τρίτος ανάμεσα στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Αθήνα Ψηλά».

Ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου, Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος εκλέγεται από το 1990 μέχρι σήμερα στον Δήμο Αθηναίων, θα είναι ξανά παρών στην επερχόμενη εκλογική μάχη, όπως και ο Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, που έχει την κομβική θέση του αντιδημάρχου Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως στη δημοτική Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη.

Την επανεκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας διεκδικεί ο Νικόλας Βαφειάδης, ο οποίος έχει αναλάβει στη διοίκηση του νυν δημάρχου τις αντιδημαρχίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2020-2021) και Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας (2021-2023). Από τους παλαιότερους αυτοδιοικητικούς της ομάδας «Αθήνα Ψηλά» ο δικηγόρος Βασίλης Κορομάντζος, ο οποίος το 2019 ορίστηκε αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων. Η Αλεξία Εβερτ-Αλβέρτη στις τελευταίες εκλογές εξελέγη πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος Αθηνών και ανέλαβε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών.

Η κόρη του αείμνηστου Μιλτιάδη Εβερτ θα δώσει εκ νέου τη μάχη πλάι στον νυν δήμαρχο. Ως υποψήφια στον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» συνεχίζει η επικοινωνιολόγος και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Κατερίνα Γκαγκάκη, ενώ την επανεκλογή της στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας θα διεκδικήσει η δυναμική δικηγόρος και σημερινή πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Νίκη Αραμπατζή. Εκ νέου υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι ο αντιδήμαρχος Ηλεκτροφωτισμού, Ενεργειακής Αναβάθμισης και ΠολιτικήςΠροστασίας, Σάκης Κολλάτος, ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων, Μανόλης Καλαμπόκας, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργος Αποστολόπουλος, και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ελευθέριος Σκιαδάς.  

Δυναμικά

Η παιδίατρος Δανάη Βορίδη-Μιχελάκου θα δώσει τη μάχη του σταυρού στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, διεκδικώντας μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας. Η δυναμική σύζυγος του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, από το 2019 είναι πρόεδρος της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, στην περιοχή όπου μένει η ίδια και μεγαλώνουν τα παιδιά της. Με βασικό κριτήριο την πρόθεσή του να βγουν μπροστά για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης στελέχωσε το ψηφοδέλτιό του με υποψηφίους που φιλοδοξούν να εκφράσουν την Κοινωνία των Πολιτών, ενώ από τον συνδυασμό του δεν λείπουν προβεβλημένα πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της υποκριτικής, της μόδας και της τηλεόρασης, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με Βαζέχα

Τις δυνάμεις του στον πολιτικό στίβο θα δοκιμάσει ο Πολωνός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», με τον σημερινό δήμαρχο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης. Υποψήφιος θα είναι ακόμα ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας και ο σεφ Βασίλης Καλλίδης. Στο πλάι του Κ. Μπακογιάννη συνεχίζει ο εικαστικός και ηθοποιός Αγγελος Παπαδημητρίου, ενώ στην ομάδα του «Αθήνα Ψηλά» προστέθηκαν η λαμπερή ηθοποιός Νικολέττα Καρρά, η επιτυχημένη τηλεοπτική παραγωγός Φρόσω Ράλλη, ο οδοντίατρος Κωνσταντίνος Δέδες, η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου και ο συγγραφέας Ευάγγελος Προβιάς.

Συστράτευση

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη θα είναι ο πρώην υπουργός και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της πρωτεύουσας Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος συστρατεύθηκε στην προσπάθεια του Κώστα Μπακογιάννη, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Αθήνας. Ενα από τα ισχυρά χαρτιά του δημάρχου Αθηναίων είναι η υποψηφιότητα του συμβούλου στρατηγικής Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ενώ, πριν αναλάβει πόστο στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος Ποτάμι.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε το πρώτο και παραμένει το μόνο ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ μέλος οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης. Την προσεχή εκλογική μάχη με τον Κώστα Μπακογιάννη θα δώσει καιο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος γεννήθηκε στην Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι της Ανατολικής Αφρικής και το 1991 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Ο κ. Χαγκαμπιμάνα το 2020 ορίστηκε υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γ. Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιά. Από τα νέα πρόσωπα που απαρτίζουν τον συνδυασμό του δημάρχου Αθηναίων είναι η πρόεδρος του καλλιτεχνικού γνωμοδοτικού συμβουλίου του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και μέλος των επιτροπών «Μνήμη του Κόσμου» και «Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά» της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Ντόρα Βυζοβίτου.

Πρόκειται για την κόρη του αείμνηστου βουλευτή της Ν.Δ. στην Πέλλα Χρίστου Βυζοβίτη, η οποία αποτελεί μια εκ των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ήδη από το 1997, όταν εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ και στη συνέχεια τον ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, παραμένοντας σύμβουλος και συνεργάτιδά του έως σήμερα.

Νέο πρόσωπο

Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Νίκος Κιουτσιούκης, αποτελεί ένα από τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ ο δικηγόρος Βασίλης-Πάρις Καπερνάρος, γιος του Βασίλη Καπερνάρου, θα λάβει επίσης μέρος στην προσεχή εκλογική μάχη, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
 

Μεταγραφή

Από τις ισχυρές «μεταγραφές» του Κώστα Μπακογιάννη είναι η υποψηφιότητα του Βασίλη Αγγελόπουλου, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Παύλου Γερουλάνου. Υποψήφιοι θα είναι επίσης η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μαρίζα Φουντοπούλου, η δικηγόρος, κοινοτική σύμβουλος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. Πώλα Δαμιανού, η ραδιοφωνική παραγωγός και κόρη του Μίμη Δομάζου, Πόπη Δομάζου, ο ελεύθερος επαγγελματίας, προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ, Γρηγόρης Αντωνάκης, η μουσικός Μάρω Θεοδωράκη, κόρη της Νίτσας Λουλέ και ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη, ο Χάρης Περδίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο, ο Δημήτρης Περαντζάκης, ο 64χρονος που βίωσε το καθεστώς αστεγίας και με τη συνδρομή των κοινωνικών δομών του Δήμου Αθηναίων κατάφερε να ξαναπατήσει στα πόδια του, και ο δικηγόρος και εκπαιδευτής της ελληνικής νοηματικής γλώσσας Χρήστος Δαγρές, όπως και ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, ο Κωνσταντίνος Πολίτης, ιεροψάλτης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, ο Βασίλης Καραμητσάνης, ο συνδημιουργός και πρόεδρος του Animasyros.

Η νεαρότερη υποψήφια του «Αθήνα Ψηλά» είναι η 18χρονη Παναγιώτα Στεργιοπούλου, ενώ την ψήφο των συμπολιτών του διεκδικεί και ο 19χρονος φοιτητής Αλέξανδρος Αλεξίου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 2 Σεπτεμβρίου 2023.