Ακόμα ένας μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, με κατηγορούμενη τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου. Πρόκειται για τον Αριστείδη Τσατσάκη, καθηγητή τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο μάρτυρας, καταθέτοντας στο δικαστήριο, εξέφρασε την πεποίθησή του πως δεν μπορεί να εξαχθεί βέβαιο αποτέλεσμα για την αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας.

«Οι εξετάσεις που έγιναν δεν αποδεικνύουν κλασική δηλητηρίαση»

«Η συνολική μου άποψη είναι ότι η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα είναι ελλιπής. Δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα, ότι έχω μια δηλητηρίαση που προκάλεσε τον θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει αν έγινε έτσι ή δεν είναι, εγώ μιλάω επιστημονικά στο ποιες είναι οι ελλείψεις που δεν αποδεικνύουν το αποτέλεσμα», τόνισε ο μάρτυρας, εκτιμώντας παράλληλα πως οι εξετάσεις που έγιναν δεν αποδεικνύουν «κλασική δηλητηρίαση», καθώς τα όργανα δεν εξετάστηκαν για ίχνη κεταμίνης και υπογράμμισε «πως δεν είναι σωστό να έχουμε εμπλουτισμό αποδεικτικών στοιχείων εν καιρώ».

Ερωτώμενος από την έδρα, ο μάρτυρας τόνισε πως δεν έχει άποψη για το πώς και από ποιον χορηγήθηκε η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με την πληρότητα της τοξικολογικής έκθεσης Ράικου. «Εγώ δεν έχω στοιχείο που να λύνει την υπόθεση, έχω, όμως, τη μεθοδολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο τοξικολόγος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς δόθηκε η κεταμίνη.

«Όλα τα φάρμακα που έπαιρνε το κορίτσι είναι τοξικά»

«Το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα. Όλα είναι τοξικά. Με οποιοδήποτε ή με τη μείξη αυτών θα μπορούσε να πεθάνει από τοξικότητα», κατέθεσε, προσθέτοντας πως «αυτό που βρέθηκε είναι σύμφωνο με το πρωτόκολλο».

Πρόεδρος: Ο ιατροδικαστής δεσμεύεται; Δεν μπορεί να ζητήσει κι άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Όχι, θεώρησε ότι είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, ενώ δεν ήταν.

Σύνεδρος: Από το προφίλ που είδατε, πότε δόθηκε η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν βγάζεις συμπέρασμα, είναι αντικρουόμενα τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να αποφανθώ. Υπάρχει ασυνέχεια και ασυνέπεια. Δεν φαίνεται.

Εάν η αιτία ήταν η κεταμίνη, θα έπρεπε να έχει δοθεί 10-15-20 λεπτά πριν από το περιστατικό… Εγώ αυτή τη στιγμή λέω ότι ας μην πιανόμαστε από το 6,5, γιατί εξαρτάται από πού ελήφθη το αίμα, ποια στιγμή.

Υποστήριξη κατηγορίας: Έχετε άποψη από ποιον χορηγήθηκε κεταμίνη;

Μάρτυρας: Όχι, δεν μπορώ να έχω άποψη.

Υποστήριξη κατηγορίας: Σύμφωνα με τα έγγραφα, δεν έχει δοθεί από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δεν υπήρχε.

Μάρτυρας: Δεν με απασχολεί, δεν πάω με την εις άτοπον απαγωγή.

Υποστήριξη κατηγορίας: Ήταν λάθος η μεθοδολογία Ράικου και είναι αναξιόπιστη;

Μάρτυρας: Ως προς αυτά που βρήκε δεν είναι πλήρης για να αποτελέσει πιστοποιημένο τελικό εύρημα όπως εδόθη.

Υποστήριξη κατηγορίας: Ο κ. Μπουζιάνης την υιοθετεί, οπότε λέτε ότι βιάστηκε να την υπογράψει και έπρεπε να κάνει και άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Να κρίνω εγώ γιατί και πώς; Αν με ρωτούσε, θα του έθετα κάποια θέματα. Θα του έλεγα, Σωτήρη, δεν μπορείς να προχωρήσεις έτσι, πρέπει να ψάξεις κι άλλα θέματα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα.

Ο Αλέξης Κούγιας επανέφερε το αίτημα για εξέταση του αίματος του παιδιού

Σειρά ερωτήσεων υπέβαλε στον μάρτυρα και η υπεράσπιση, με τον κ. Τσατσάκη να επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι θα μπορούσε και τώρα να γίνει εξέταση στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας από το εργαστήριό του.

Μάλιστα, ο συνήγορος της κατηγορουμένης, Αλέξης Κούγιας, επανέφερε το αίτημα για εξέταση του αίματος του παιδιού.

Ο καθηγητής συντάχθηκε με την άποψη της υπεράσπισης πως στην τοξικολογική έκθεση έπρεπε να καταγράφουν τα φάρμακα που βρέθηκαν και η αξιολόγηση να γίνει από τον ιατροδικαστή. «Επιστημονικά πάσχει», τόνισε ο μάρτυρας, με τον Αλέξη Κούγια να κάνει λόγο για «επιστημονική φαντασία».

Αλέξης Κούγιας: Το κάνει από άγνοια ο κ. Ράικος; Δικαιολογείται να μη γνωρίζει;

Μάρτυρας: Να μη γνωρίζει, όχι.

Αλέξης Κούγιας: Το αποκρύπτει;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν το αποκρύπτει. Υπάρχουν καθηγητές και καθηγητές, δικαστές και δικαστές, δικηγόροι και δικηγόροι…

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.