Πολλοί είναι οι υποψήφιοι για άλλη μία φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, σήμερα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών έδωσε τα επίσημα στοιχεία και τους αριθμούς, λίγα 24ωρα από τον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, συνολικά συμμετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023 περίπου 152.000 υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό υποψηφίων, που ο κ. Σταυριανουδάκης αποδίδει αρχικά «στην ύπαρξη αρκετών συνδυασμών, ειδικά στους δήμους της Αττικής, που υπάρχουν 7-8 συνδυασμοί», αλλά και στην πρόταση που είχε κάνει η ΚΕΔΕ, ότι «οι υποψήφιοι που έπρεπε να βάλει ο κάθε συνδυασμός έπρεπε να είναι 150% πάνω από το νούμερο που είναι το δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή επιπλέον μιάμιση φορά».


Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί», είπε ο κ. Σταυριανουδάκης

Ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών τόνισε επίσης πως «οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί, γι’ αυτό βλέπουμε και τα 200άρια και τα 300άρια».

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα στηθούν δύο κάλπες σε κάθε αίθουσα - μία για τις δημοτικές και μία για τις περιφερειακές εκλογές.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Σταυριανουδάκης, επειδή ενοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια, φτάνουν ακόμα και το 1 μέτρο.

«Φανταστείτε ότι στην αρχή είχαν βγει στο 1,15 μέτρο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στους μεγάλους δήμους και διορθώσαμε λίγο και πήγαν κοντά στο ένα μέτρο. Στην αρχή το δείγμα έχει πάει στο 1,15. Μετά, δεν υπήρχε μηχάνημα, παρά μόνο ένα, για να τα εκτυπώσει, συν ότι ήταν και δυσλειτουργικό. Τελοσπάντων, το μεγαλύτερο είναι κοντά στο ένα μέτρο», είπε χαρακτηριστικά.

Για να χωρέσει στον φάκελο το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να διπλωθεί περίπου τέσσερις φορές.


Πού ψηφίζω στις δημοτικές εκλογές 2023

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τους Δήμους.

Μπαίνετε στην ιστοσελίδα (κάντε κλικ εδώ), εισάγετε το επώνυμό σας, το όνομά σας, τουλάχιστον δύο γράμματα τόσο από το όνομα πατρός όσο και από το όνομα μητρός, καθώς και το έτος γέννησής σας. Εν συνεχεία, πατήστε «Αναζήτηση» και μάθετε πού ψηφίζετε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.


Πώς ψηφίζω στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Αναλυτικά, σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, στις οποίες εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.