Εισβολή από... κοριούς και στην Ελλάδα. Οι τουρίστες μαζί με τα μαγιό τους μέσα στις βαλίτσες τους είναι πολύ πιθανό να μας έχουν φέρει και τους κοριούς που ήδη ταλαιπωρούν τους Γάλλους, μετά την έξαρση εμφάνισης κοριών που υπάρχει στη χώρα. Ωστόσο, η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι, προκαλεί ανησυχία προκαλεί και στην Ελλάδα. Πέραν του ότι οι κοριοί ταξιδεύουν με τους τουρίστες, έχουν παρατηρηθεί και αρκετά κρούσματα εμφάνισης κοριών στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Στις αιτίες της έξαρσης εμφάνισης των κοριών σε αρκετές περιοχές στον κόσμο, στον «κοριό του κρεβατιού» που συναντάται στη χώρα μας αλλά και στις μεθόδους εξολόθρευσής του, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος, Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πού οφείλεται η έξαρση εμφάνισης των κοριών

«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εναλλαγές των μετακινήσεων που είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με παλαιότερα. Έχουμε έναν φυσικό ανταγωνιστή των κοριών τις κατσαρίδες που τις έχουμε εξολοθρεύσει και ταυτόχρονα έχουμε και την απαγόρευση χρήσης του εντομοκτόνου DDT, λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του» εξήγησε.

Πώς εξολοθρεύονται οι κοριοί

Στην Ελλάδα έχουμε τον «κοριό του κρεβατιού» ανέφερε και σημείωσε «Κατά κύριο λόγο είναι από τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια, άρα και τα ρούχα τα οποία θα ακουμπήσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας για να ταξιδέψουμε. Εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά ρουχισμό βάζουμε τα πάντα σε καυτό νερό για να μειώσουμε τον πληθυσμό και να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά».

 «Στα καθίσματα του σπιτιού μπορούμε να κάνουμε κάποιο ψεκασμό με χημικά» συμπλήρωσε.

Πού εμφανίζονται οι κοριοί

Οι κοριοί δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πολύ μικροσκοπικοί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε τα σημεία που κοιμούνται άνθρωποι και εάν εντοπίσουμε τα παρακάτω «σημάδια», τότε πρέπει να ανησυχήσουμε:

Οσμή μούχλας - Οι κοριοί παράγουν χημικές ουσίες για να επικοινωνήσουν, κάτι που προκαλεί την οσμή

Κηλίδες αίματος: Εάν υπάρχουν κηλίδες αίματος στις ραφές των σεντονιών, των κουβερτών, των μαξιλαριών, του στρώματος κλπ, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε προβληθεί με κοριούς

Εξωτερικοί σκελετοί: Οι κοριού αφήνουν πίσω τους το εξωτερικό κέλυφός τους

Μικροσκοπικά, μαύρα στίγματα που είναι πιθανώς περιττώματα κοριών. Μπορεί να τα βρείτε σε κλινοσκεπάσματα, το στρώμα, το κεφαλάρι και κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ για μαύρες κηλίδες, που είναι πιθανώς

Αυγά: Οι θηλυκοί κοριοί θα γεννήσουν λευκά, οβάλ αυγά σε ρωγμές και σχισμές μετά το ζευγάρωμα.