Αποκάλυψη ή ισχυρισμός, ο «Guardian» τόνισε αυτό που ενδεχομένως υπάρχει ως υπόθεση για το στέγαστρο Καλατράβα: η σκέψη να ξηλωθεί. 

O «Guardian» τόνισε ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι το σύμβολο της νέας Ελλάδας. «Ήταν μια στέγη που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα: ένας γιγάντιος θόλος από λευκό χάλυβα που έπεφτε πάνω από ένα στάδιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το επίκεντρο των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά και το έμβλημα του θεαματικού στυλ με το οποίο θα διεξαγόταν η διοργάνωση», ανέφερε αρχικά η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» στο ρεπορτάζ της για το πολύκροτο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.Έκανε, δε, αναφορά στα προβλήματα στασιμότητας που παρατηρήθηκαν στο στέγαστρο και κατά συνέπεια στο Ποδηλατοδρόμιο, πλησίον του ΟΑΚΑ, ενώ υπενθύμισε και τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση. 

«Το κοντινό Ποδηλατοδρόμιο, που καλύπτεται από παρόμοια κατασκευή, θα έπρεπε επίσης να κλείσει, επειδή και αυτό είχε παρουσιάσει σημάδια αστάθειας. “Θα ήταν επιφανειακό και ακόμη και ανόητο να δώσουμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα ή να πούμε πότε θα ανοίξει είτε το Ποδηλατοδρόμιο (σημ.: είπε ότι η αποκατάσταση θα γίνει μέσα στο 2024) είτε το στάδιο"», γράφει ο «Guardian» πως δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Η τύχη των εγκαταστάσεων», προσέθεσε, «θα εξαρτηθεί από μια δεύτερη επιθεώρηση από μια επαγγελματική ένωση μηχανικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα δημόσια έργα», τονίζει η εφημερίδα.

Guardian: "Ίσως πρέπει να κατέβει το στέγαστρο Καλατράβα"

Σε αυτό το σημείο είναι που ο «Guardian» ισχυρίζεται πως πηγή τού ανέφερε ότι το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ ίσως πρέπει να ξηλωθεί. Κι αυτό αφορά κυρίως σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως είναι η συναυλία των Βρετανών Coldplay το 2024. 

«Αλλά μέχρι την Τετάρτη, καθώς το κόστος τού να κλείσει το στάδιο γινόταν εμφανές, με την προοπτική να ακυρωθούν δεκάδες εκδηλώσεις -συμπεριλαμβανομένης μιας sold out συναυλίας των Coldplay το επόμενο έτος- οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να αποσυναρμολογηθεί η περίφημη οροφή συνολικά. Σκουριά είχε βρεθεί όχι μόνο κατά μήκος των χαλύβδινων καλωδίων και των τόξων της, αλλά ακόμη και στους κοχλίες που τη συγκρατούσαν. “Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο”, δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή. “Ίσως θα πρέπει να κατέβει”».

Guardian για στέγαστρο Καλατράβα: Φταίει η ανεπαρκής συντήρηση

O «Guardian» κάνει αναφορά και στα προβλήματα που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν άλλες κατασκευές του Ισπανού και επισημαίνει ότι «ο Καλατράβα έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τον εαυτό του για την κριτική που δέχθηκε για έργα που ενώ ήταν περίπλοκα και εντυπωσιακά, στη συνέχεια αποδείχθηκαν προβληματικά – σε μια περίπτωση, μια στέγη που είχε διαρροή σε ένα οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία».

Από την άλλη, όμως, αναφέρει ότι στην περίπτωση του στεγάστρου στο ΟΑΚΑ φταίει η ελλιπής συντήρηση και επισημαίνει ότι «στην Αθήνα, όμως, αυτή την εβδομάδα ήταν η ανεπαρκής συντήρηση που κατηγορήθηκε για τη δυσχερή κατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου και, μάλιστα, αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε άλλη εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για τους αγώνες».

Ο «Guardian» βασίζει το σκεπτικό του και στην ανάρτηση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα. «“Είναι γνωστό ότι το ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες”, είχε γράψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαδικτυακή ανάρτηση. “Ποιος δεν νιώθει απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους για τόσα χρόνια;”, κατήγγειλε ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Guardian: Περικοπές στον προϋπολογισμό δεν επέτρεψαν τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα

Ο «Guardian» αναφέρει ότι για την ανυπαρξία συντήρησης φταίνε οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων.

«Η έλλειψη συντήρησης πίσω από τις εγκαταστάσεις που τώρα στέκονται άδειες, βεβηλωμένες και εγκαταλελειμμένες έχει αποδοθεί, κυρίως, στις περικοπές στον προϋπολογισμό που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των διεθνών δανειστών, αφού η πληγείσα από το χρέος χώρα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία –και την εκδίωξη από την ευρωζώνη– στα τέλη του 2009», τονίζεται από τη βρετανική εφημερίδα.

Ο «Guardian» παραπέμπει στη συνέχεια σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Σταύρου Κοντονή για το θέμα των χρημάτων που δεν δόθηκαν για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, αλλά και για το θέμα με τον φάκελο του στεγάστρου που έψαχναν οι Αρχές, αλλά δεν έβρισκαν.«Δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ. Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014». Ακόμη και οι προσπάθειες των υπαλλήλων του υπουργείου να βρουν τον φάκελο του Ολυμπιακού Σταδίου είχαν αποβεί άκαρπες, υποστήριξε ο Κοντονής, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Δεν μπορούσαμε καν να βρούμε τον φάκελο του έργου… Αναγκαστήκαμε να τον ζητήσουμε από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Guardian για στέγαστρο Καλατράβα: Ποιοι λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης

Πάντως, ο «Guardian» βγαίνει και στην αντίπερα όχθη, αφού αναφέρεται πως κάποιοι μηχανικοί στην Ελλάδα δεν θεωρούν ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι έτοιμο να πέσει.

«Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση. Ορισμένοι που εργάστηκαν για το σχεδιασμό το 2003 πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μέχρι πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να ενήργησαν βιαστικά από φόβο μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση», τονίζει ο «Guardian».

Σχολιάζει πάντως ότι «αυτό που κάποτε ήταν μια στιγμή ολυμπιακής δόξας, θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια εξωφρενική τρέλα, με πολλούς Έλληνες να θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπεύθυνους για την επιτάχυνση του βουνού του χρέους που προκάλεσε την παραλίγο οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Guardian για στέγαστρο Καλατράβα: Συμβολίζει έναν εκσυγχρονισμό που είναι αφήγημα και όχι πραγματικότητα


«Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες ημέρες και μήνες, η περίφημη στέγη του Καλατράβα θα μείνει στη μνήμη όχι ως έμβλημα θριάμβου -το κατόρθωμα μιας μικρής χώρας που πήδηξε στο μέλλον διοργανώνοντας σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρούνται από τους καλύτερους που έγιναν ποτέ- αλλά για όλα όσα δεν ήταν», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Έχει γίνει σύμβολο της κατάρρευσης του αφηγήματος του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας», δήλωσε στον «Guardian» ο Γιάννης Τσίρμπας, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Περισσότερο από ποτέ γνωρίζουμε τώρα ότι ο εκσυγχρονισμός [της Ελλάδας] ήταν ακριβώς αυτό: ένα αφήγημα και όχι η πραγματικότητα», καταλήγει ο «Guardian».