Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για τα λάθη στο θέμα συντήρησης του ΟΑΚΑ, τα οποία οδήγησαν στο «λουκέτο» το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, λόγω των προβλημάτων στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα.

Όμως, σημαντικές υποδομές του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν επίσης προβλήματα. Συγκεκριμένα, είναι εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης στη γέφυρα Καλατράβα στη Λεωφόρο Κατεχάκη, όπως φάνηκε σε αυτοψία της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega». 

Γέφυρα Καλατράβα: Εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης

Σύμφωνα με το βίντεο, υπάρχει σκουριά στους σφιγκτήρες των καλωδίων που δημιουργούν τις ακτίνες της γέφυρας. Στα περισσότερα σημεία, το δάπεδο της γέφυρας έχει υποστεί φθορές και έχει φύγει όλο το καουτσούκ, που δημιουργεί ουσιαστικά τη μόνωση του δαπέδου.

gefyra3
gefyra2
gefyra1

Η συγκεκριμένη γέφυρα παραδόθηκε το 2004 –κόστισε 3 εκατ. ευρώ– και έκλεισε έναν χρόνο αργότερα, διότι, όπως απεδείχθη, ήταν πολύ κακής ποιότητας η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε και έτσι, με βάση τις μελέτες που έγιναν, το ξύλο έπρεπε να αντικατασταθεί. Το έργο ανήκει στη ΣΤΑΣΥ, γιατί όταν δημιουργήθηκε, θεωρήθηκε συμπληρωματικό του μετρό, καθώς ενώνει τη μία είσοδο με την άλλη.

Ωστόσο, η εταιρεία «Αττικό Μετρό» δεν έχει την τεχνογνωσία να συντηρήσει και να ελέγξει τη γέφυρα. Το 2021 ανέθεσαν μελέτη σε τεχνικό γραφείο, προκειμένου να εντοπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η μελέτη, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά –ωστόσο επισημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα συντήρησης της γέφυρας Καλατράβα–, εστάλη στη ΣΤΑΣΥ, αλλά η «Αττικό Μετρό» δεν έχει τη δυνατότητα να την εφαρμόσει.

Διαβάστε εδώ: ΟΑΚΑ: "Μπορούσαν να το ζητήσουν το εγχειρίδιο από εμένα", δηλώνει συνεργάτης του Καλατράβα

ΟΑΚΑ: Οι όροι του διαγωνισμού για το στέγαστρο Καλατράβα – Ερωτήματα αν τηρήθηκαν

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το λουκέτο που μπήκε στο ΟΑΚΑ.

Οι νέες αποκαλύψεις σχετίζονται με το περιεχόμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μελέτη που αφορά τη στατικότητα του στεγάστρου, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία είχε την υποχρέωση, αν εντόπιζε κάποιο πρόβλημα, να ενημερώσει τις αρμόδιες διοικήσεις.

Διαβάστε ακόμα: ΟΑΚΑ: Αποκαλυπτικό το πόρισμα που οδήγησε στο κλείσιμό του

Οι όροι του διαγωνισμού για το στέγαστρο Καλατράβα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, από τη μελέτη των 112 σελίδων προκύπτει το συμπέρασμα πως η ανάδοχος εταιρεία ΔΟΜΗ Α.Ε. όφειλε να ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΑΚΑ για να ενδιάμεσα ευρήματα του ελέγχου.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τρία χαρακτηριστικά αποσπάσματα που αναφέρονται στη συγκεκριμένη υποχρέωση που είχε η εταιρεία.

Α) Ο ανάδοχος υποχρεούται κατά την παροχή υπηρεσιών του να συνεργαστεί στενά με την ομάδα ελέγχου: στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, στελέχη του ΟΑΚΑ και τους συμβούλους τους.

Β) Ελαττωματικές συγκολλήσεις καταγράφονται λεπτομερώς και γίνεται άμεση ενημέρωση προς το ΤΑΙΠΕΔ και το ΟΑΚΑ, ώστε να αποκαθίστανται.

Γ) Μετά το τέλος του ελέγχου σύσφιγξης γίνεται ενημέρωση προς το ΤΑΙΠΕΔ και το ΟΑΚΑ, ώστε να αποκαθίστανται τυχόν βλάβες στη βαφή της κοχλίωσης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω προκύπτουν τρία ερωτήματα:

1) Το ΤΑΙΠΕΔ και το ΟΑΚΑ είχαν πράγματι ενημερωθεί από την ανάδοχη εταιρεία για τα ευρήματα του ελέγχου σε αυτό το διάστημα των 8,5 μηνών που κράτησε η περάτωση του διαγωνισμού για τον έλεγχο του στεγάστρου;

2) Αν ναι, γιατί δεν απηύθυναν οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΑΚΑ προειδοποιήσεις προς τους ανθρώπους και τους οργανισμούς που χρησιμοποιούσαν το ΟΑΚΑ;

3) Αν όχι, αυτόί συνιστά αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της αναδόχου εταιρείας;

Σε επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ με το ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει ότι πράγματι υπήρχε επικοινωνία με τη ΔΟΜΗ Α.Ε., που τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Διαβάστε ακόμα: ΟΑΚΑ: Αδιευκρίνιστο το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του, εν αναμονή του πορίσματος του ΤΕΕ για τα στέγαστρα 

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για τη στατικότητα του στεγάστρου

Στο μεταξύ, οι ειδικοί που συμμετείχαν στον σχεδιασμό αλλά και στην κατασκευή αυτών των μεταλλικών στεγάστρων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.

«Ακούς που λένε είναι ετοιμόρροπο, έτοιμο να πέσει, τα οποία είναι αναιτιολόγητα και από άσχετους, δεν θα είναι συνάδελφοι που γνωρίζουν τι σημαίνει ολική κατάρρευση. Μέχρι να φτάσουμε σε μία ολική κατάρρευση και να δει ο κόσμος το στάδιο Καλατράβα να καταρρεύσει, αυτό ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα μπορούσα να το φανταστώ, έστω κι αν ζήσω άλλα 20 χρόνια», επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Ιωάννης Ερμόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός μηχανικός Φαίδων Καρυδάκης επισημαίνει πως «είναι μερικά προβληματικά σημεία, αλλά η ένταση που έχει δημιουργηθεί οφείλω να ομολογήσω ότι μου προξενεί εντύπωση».

Διαβάστε ακόμα: ΟΑΚΑ: Ο Καλατράβα είxε αφήσει οδηγίες για το στέγαστρο, αλλά... xάθηκαν - Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ το manual για τη συντήρηση