Ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Πέμπτη (5/10), στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ως προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Το πρόγραμμα αφορά στην δημιουργία της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) στις 89 Ιερές Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένης και της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου, καθώς και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης, με κύριο σκοπό την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες αλλά και τη λειτουργία τους ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για την διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Πρόκειται για την πράξη «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Ειδικότερα η Πράξη περιλαμβάνει:

  • Την προμήθεια και τοποθέτηση Ενοριακών Ψηφιακών Κόμβων (4.000 θέσεις)

  • Την προμήθεια και τοποθέτηση Μητροπολιτικών Ψηφιακών Κόμβων (106 θέσεις)

  • Πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης λειτουργίας του Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου

Οι ψηφιακοί ενοριακοί κόμβοι των Ιερών Μητροπόλεων θα υποστηρίζονται από πληροφοριακό σύστημα το οποίο μετά την προμήθεια και την εγκατάστασή του θα υποστηρίζει τις διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων και των Ενοριών.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος Β’ εξέφρασε την χαρά του για το ξεκίνημα της υλοποίησης μιας νέας πρωτοβουλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής πολιτείας και της Εκκλησίας, που στοχεύει στην ψηφιακή ενίσχυση της λειτουργίας των Ιερών Μητροπόλεων και των Ενοριών τους σε πανελλήνια εμβέλεια σε συνεργασία με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου μετά από ομόφωνη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του ΙΠΕ αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης αναφέρθηκε στον σκοπό τον οποίο το έργο αυτό επιτελεί, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι σε μια εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας σε όλες τις πτυχές της ζωής και της δράσης μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο εκσυγχρονισμός των λειτουργιών της Εκκλησίας και των ιερέων της. Τούτο, όμως, προϋποθέτει αφενός την υλικοτεχνική ενίσχυση των Ιερών Μητροπόλεων και των ενοριών και αφετέρου τον ψηφιακό εγγραμματισμό των ανθρώπων που διακονούν, κληρικών και λαϊκών. Αυτά ακριβώς έρχεται να καλύψει το εν λόγω έργο «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, εξέφρασε τη βούληση της Πολιτείας και του πρωθυπουργού να σταθεί στο πλευρό της Εκκλησίας τόσο μέσα από το φιλόδοξο πρόγραμμα του «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου» όσο και σε μελλοντικές ανάγκες που θα παρουσιαστούν διατηρώντας την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.