Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανακοινώνουν τη διοργάνωση Επιχειρησιακής Άσκησης με την κωδική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ», για την αντιμετώπιση μεγάλου Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης στις αρχές της άνοιξης του 2024.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας: «Έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχεδιάζουμε την Υλοποίηση της άσκησης "ΜΙΝΩΑΣ", που αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η διαλειτουργικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Στόχοι της επιχειρησιακής άσκησης είναι να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν τόσο ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και η αξιολόγηση των πληροφοριών όσο και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.

Παράλληλα επιδιώκουμε την εκπαίδευση όλων των φορέων, ειδικά σε κρίσιμες δομές και υπηρεσίες, όπως και την ενίσχυση της ετοιμότητας των εθελοντικών ομάδων.

Τέλος, μία από τις βασικές αποστολές αυτές της άσκησης είναι να ευαισθητοποιηθεί ο γενικός πληθυσμός σε θέματα αυτοπροστασίας και καταφυγής σε κατάλληλους χώρους».