Το νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγή στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων σε 600 φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν χθες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση ευθύνης, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, καθώς και να ενισχυθούν η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Η αξιολόγηση αφορά όλο το σύστημα διοίκησης, δηλαδή προέδρους, αντιπρόεδρους, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, υποδιοικητές, διευθύνοντες και εντεταλμένους συμβούλους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης.

Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους» τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα έχει ψηφιστεί αρχές Νοεμβρίου.

Η διαδικασία αξιολόγησης

Ο νέος μηχανισμός επιλογής διοικητών και προέδρων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του νέου έτους, με δύο στόχους: τον εκσυγχρονισμό του τρόπου επιλογής των διοικήσεων, ώστε να πάψουν να διορίζονται διοικητές μεγάλων οργανισμών αποτυχόντες βουλευτές και κομματικοί φίλοι, καθώς και την εισαγωγή της διαδικασίας αξιολόγησης στον τρόπο που επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Οι υπό αξιολόγηση φορείς θα ομαδοποιηθούν ανάλογα με το ειδικό βάρος και το μέγεθος των αρμοδιοτήτων τους. Στην πρώτη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με δράση σε όλη την επικράτεια καθώς και οι 7 Υγειονομικές Περιφέρειες. Συνολικά θα περιλαμβάνει 190 θέσεις διοικητών, υποδιοικητών κ.ά.

Στη δεύτερη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με ειδικό αντικείμενο ή τοπική δράση και αφορά 270 θέσεις, ενώ η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της χώρας. Για παράδειγμα, διαφορετικό ειδικό βάρος έχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και διαφορετικό μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό.

Με πιο αυστηρά κριτήρια και αυξημένες απαιτήσεις θα επιλέγονται οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να διασφαλίζεται ότι όσοι τελικά επιλεγούν, εκτός από τα τυπικά προσόντα, θα έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης που θα αναλάβουν.

Στα τυπικά προσόντα περιλαμβάνονται: υποχρεωτικά πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης, γνώση ξένης γλώσσας, 10 έτη εργασιακής εμπειρίας (6 έτη για φορείς τοπικής εμβέλειας ή όλως ειδικού χαρακτήρα), συνάφεια του πτυχίου ή/και (κατά περίπτωση) τουλάχιστον 5 έτη εργασιακής εμπειρίας προς το αντικείμενο της θέσης ή την άσκηση διοίκησης (3 έτη για φορείς τοπικής εμβέλειας ή όλως ειδικού χαρακτήρα). Η αξιολόγησή τους θα περιλαμβάνει και τεστ δεξιοτήτων, το οποίο θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στο Δημόσιο. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος και η ολοκλήρωση της διττής διαδικασίας επιλογής θα έχουν συγκεκριμένη προθεσμία.

Τα νέα στοιχεία που εισάγονται στον τρόπο που θα λειτουργούν οι διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου είναι τα ετήσια σχέδια δράσης και τα συμβόλαια απόδοσης.

Τετραετής θητεία των νέων διοικητών και προέδρων

Η θητεία των νέων διοικητών και προέδρων θα είναι τετραετής από τρία χρόνια που είναι σήμερα. Τα ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα θα περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης με συγκεκριμένους παραγωγικούς στόχους, τους οποίους εφόσον επιτύχουν θα αμείβονται με μπόνους.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν η απόδοση δεν κριθεί ικανοποιητική από τον προϊστάμενο υπουργό θα ακολουθεί η παύση τους από τη θέση ευθύνης. Οι αλλαγές στο σύνολο των φορέων αναμένεται να ολοκληρωθούν όχι νωρίτερα από ένα έτος.
Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, στα δημόσια νοσοκομεία, στις δημόσιες βιβλιοθήκες και τα αθλητικά κέντρα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 11/10