Για μια μεγάλη, συμβολική και ουσιαστική πράξη κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την ολοκλήρωση και παράδοση του νεόδμητου κτιριακού συγκροτήματος στο Ελληνικό, που, όπως αναμένεται, θα αποτελέσει πρότυπο κτίριο για τη φροντίδα ΑμεΑ και υπόδειγμα για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται σύγχρονες δομές που υποστηρίζουν τις ανάγκες των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Είναι, άλλωστε, το πρώτο κτιριακό έργο που ολοκληρώθηκε πλήρως, στο πλαίσιο της μεγάλης ανάπλασης του Ελληνικού, σε διάστημα ενός έτους, και αποτελεί δωρεά της LAMDA Development.

Το πρωί της Τρίτης 3 Οκτωβρίου, με τη συνοδεία της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, και του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νέο συγκρότημα, όπου ξεναγήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της LAMDA Development, Οδυσσέα Αθανασίου, και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Ευάγγελο Χρόνη.

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε με ιδιαίτερη φροντίδα στους συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ευχήθηκε η χώρα να αποκτήσει περισσότερες παρεμφερείς υποδομές, αφού αναβαθμίζουν στον υπέρτατο βαθμό το επίπεδο πρόνοιας στους συμπολίτες που έχουν μια ξεχωριστή ανάγκη της κρατικής φροντίδας. «Είχα την ευκαιρία, σήμερα, να επισκεφθώ ένα πραγματικά κτίριο-κόσμημα, που κατασκευάστηκε με την ευγενική χορηγία της LAMDA Development, με τη μεγάλη στήριξη και επιμονή του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ένα κτίριο υποδειγματικό, το οποίο φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία, παιδιά με αυτισμό, με βαριές εγκεφαλικές παθήσεις. Κάνοντας πράξη και τη δέσμευση της κυβέρνησης να στεκόμαστε με ιδιαίτερη φροντίδα στους συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, όσον αφορά το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως κινείται, πλέον, με μεγάλη ταχύτητα, εφόσον έχει περάσει στη φάση της υλοποίησης.

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να βλέπουν και οι πολίτες τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ξεπερνάμε και τα πιο μεγάλα εμπόδια και να δρομολογούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε, απαντώντας σε όσους είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεμπλέξει το κουβάρι που κληρονόμησε στον χώρο του Ελληνικού.

Νέο σπίτι για τέσσερα σωματεία

Το πρωτοποριακό συγκρότημα θα αποτελέσει το νέο σπίτι για την «Αμυμώνη», τον «Ερμή», τη «ΝΙΚΗ-Victor Artant» και τον Σύλλογο για Άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Είναι τέσσερα σωματεία που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1970.

Ειδικότερα, αποτελείται από τέσσερα πρότυπα κτίσματα, συνολικού εμβαδού 11.500 τ.μ., και η κατασκευή του επεκτείνεται σε 7 στρέμματα δενδρόφυτης περιοχής. Από την πλευρά του, ο CEO της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση ενός όμορφου, αλλά κυρίως λειτουργικού, όπως είπε, έργου. «Πέραν της τιμής που αποτελεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, μας έδωσε την ευκαιρία να μπούμε πάλι στις αίθουσες, να δούμε αυτούς τους συνανθρώπους μας και να καταλάβουμε ότι αυτό που κάναμε είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε να απαλύνουμε κάπως την καθημερινότητά τους», τόνισε.
Μιλώντας για ένα αποτέλεσμα εποικοδομητικής συνεργασίας κράτους - ιδιώτη - Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της κυβέρνησης, που «εξασφάλισε τον χώρο αυτό μέσα στο πρώην αεροδρόμιο, και του επενδυτή, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, έβαλε περίπου 15 εκατ. ευρώ και έχτισε και παρέδωσε στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ένα κτίριο λειτουργικό, ασφαλές και πάνω απ’ όλα πραγματικά στολίδι για τα παιδιά μας, τα παιδιά τα τυφλά, τα παιδιά με αυτισμό, τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, που αξίζουν να έχουν ίσα προνόμια και ίσα δικαιώματα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά».

Ο πρώτος «πράσινος» οικιστικός ουρανοξύστης

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα έργα υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος, που έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, και στον «Riviera Tower», τον πρώτο «πράσινο» οικιστικό ουρανοξύστη, που θα αρχίσει να γίνεται ορατός έως το τέλος του χρόνου. Ακόμα, ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά την ανάπτυξη του «The Ellinikon Experience Center», όπου φιλοξενείται διαδραστική έκθεση για την ανάπλαση του Ελληνικού. Συζητήθηκε η πρόοδος για τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα καλύψει το 1/3 της συνολικής έκτασης, καταλαμβάνοντας περίπου 2 εκατομμύρια τ.μ. - έκταση μεγαλύτερη από το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 7/10