Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες, καθώς και τις προειδοποιήσεις για «χτύπημα» σε κεντρικά σημεία της Ευρώπης. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «τζιχαντιστές» που φωτογραφίζονται με κάρτες ασύλου από την Ελλάδα.

Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν για τα εν λόγω δημοσιεύματα που δείχνουν «τζιχαντιστές» (χωρίς αυτό να έχει εξακριβωθεί) με κάρτες ασύλου από τη χώρα μας, σημειώνοντας:

«Η χορήγηση ασύλου σε έναν αιτούντα θέτει ως απαράβατο όρο την καθαρή σήμανση και χαρτογράφησή του. Με άλλα λόγια, η χορήγηση ασύλου προϋποθέτει ότι δεν υπάρχουν εκδοθέντα από τις αρμόδιες Αρχές Ασφαλείας διωκτικά μέτρα, διεθνή εντάλματα σύλληψης, ερυθρά αγγελία ή σειρά άλλων στοιχείων. Μόνον τότε ο υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου νομιμοποιείται και δύναται να υπεισέλθει στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης.

Tο ότι κάποιοι φωτογραφήθηκαν με κάρτες ασύλου ή και ταξιδιωτικά έγγραφα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και οι νόμιμοι κάτοχοι αυτών. Αφενός τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι προϊόν πλαστογραφίας ή παραποίησης, αφετέρου τα έγγραφα δύναται να είναι γνήσια, αλλά οι πραγματικοί κάτοχοί τους να τα έχουν απωλέσει ή πωλήσει σε δίκτυα λαθροδιακίνησης, όπως πάμπολλες φορές έχει αποδειχτεί στο παρελθόν κατά την εξιχνίαση τέτοιων δικτύων».

Τα δημοσιεύματα για τους "τζιχαντιστές"

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στην ΕΛ.ΑΣ. έχει σημάνει συναγερμός για τις φωτογραφίες δύο ανδρών οι οποίοι εικάζεται πως είναι «τζιχαντιστές» και οι οποίοι έχουν πάρει κάρτα ασύλου στην Ελλάδα, ενώ διαθέτουν και ελληνικό διαβατήριο.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, γεγονός όμως που τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρουν ότι δεν επιβεβαιώνεται πλήρως.

Στη μια φωτογραφία, μάλιστα, παρόλο που εικάζεται ότι έχει ληφθεί από την περίοδο του προσφυγικού ζητήματος το 2015, φαίνεται ένας εκ των δύο ύποπτων «τζιχαντιστών» να κρατά το ελληνικό διαβατήριο, ενώ από πίσω του βλέπει κανείς τα έργα του μετρό στη Λεωφόρο Κατεχάκη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, τα έργα στο συγκεκριμένο σημείο έχουν ξεκινήσει από το περσινό καλοκαίρι, γεγονός που αποδεικνύει πως είναι πρόσφατη η φωτογραφία. Τονίζεται, ωστόσο, πως δεν επιβεβαιώνεται πλήρως ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται ο δεύτερος άνδρας να κρατά το ελληνικό διαβατήριο και να έχει επιβιβαστεί σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Σε αντιπαραβολή με εικόνα που έχει τραβηχτεί από την περίοδο δράσης του Ισλαμικού Κράτους, φαίνεται να κρατά όπλο τύπου Καλάσνικοφ.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: