Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, στο πλαίσιο της πενθήμερης άδειας που έλαβε από τις φυλακές Δομοκού.

*Διαβάστε εδώ: Κασιδιάρης: Παίρνει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Δομοκού - Ποιος περιοριστικός όρος του επιβλήθηκε

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναφέρει σε δήλωσή του:
1) Ο Ηλίας Κασιδιάρης συμμετείχε χωρίς νομικά εμπόδια στις δημοτικές εκλογές, λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25.6.2023 που το κόμμα του οποίου είναι ο πραγματικός ηγέτης, οι «Σπαρτιάτες», αφέθηκαν παρά τις τροπολογίες ανενόχλητοι να συμμετάσχουν και να μπουν στη Βουλή.

2) Η καθημερινή πολύμηνη διαφήμισή του την περίοδο των τροπολογιών και μάλιστα ως αντισυστημικού κατά τους χαρακτηρισμούς υπουργών της κυβέρνησης, προφανώς τον ενθάρρυνε, σε συνδυασμό με τη ρατσιστική, αντιπροσφυγική και κατασταλτική πολιτική της Ν.Δ, καθώς και την επανεμφάνιση της δολοφονικής ναζιστικής και ρατσιστικής βίας στην Αθήνα, να εξαγγείλει ότι θα κερδίσει τον Δήμο Αθήνας. Παρά πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς και τη θεαματική κατάρρευση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη, δεν κατάφερε να συσπειρώσει παρά λίγες ψήφους περισσότερες από αυτές των Σπαρτιατών στο Δήμο Αθήνας τον Ιούνιο 2023. Ούτε καν τις ψήφους του συνόλου της ακροδεξιάς, αλλά τις μισές σχεδόν από όσες πήρε το 2019.

3) Ο Κασιδιάρης πήρε πενθήμερη άδεια από τη φυλακή με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών Δομοκού στις 20.10.2023. Την ώρα που οι κρατούμενοι βρίσκονται σε δίκαιη και καταστελλόμενη κινητοποίηση ενάντια στο σωφρονιστικό νόμο που μεταξύ άλλων καθιστά απαγορευτική τη λήψη αδειών και που η απαγόρευση αδειών είτε νόμιμα, είτε κατ εκτίμηση με φρονηματικά κριτήρια σε κρατούμενους που το σύστημα εξουσίας αισθάνεται ως πραγματικούς του αντίπαλους αποτελεί τον κανόνα, ο υπαρχηγός της Χ.Α. παίρνει άδεια. Είναι άλλο ένα δείγμα ευνοϊκής μεταχείρισης μετά τις παρατεταμένες διακοπές Μιχαλολιάκου στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης όταν σε άλλους κρατούμενους αρνούνται τη στοιχειώδη νοσηλευτική φροντίδα.

4) Η εκλογική του αποτυχία δείχνει ότι τα όρια της προσπάθειας της νέας Χ.Α. να επανέλθει πολιτικά είναι πεπερασμένα. Ο λαός της Αθήνας αναμφισβήτητα αρνήθηκε να του δώσει την πολιτική δύναμη που ζήτησε. Αλλά η φασιστική απειλή δεν εκλείπει. Τελικά η εξαγγελθείσα εμφάνισή του στο δικαστήριο σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα, ούτε του ιδίου, ούτε οπαδών του. Παρών ήταν μόνο ο κόσμος του αντιφασιστικού αγώνα. Δεν επαναπαυόμαστε, δεν περιοριζόμαστε στους θεσμούς. Μόνη εγγύηση για την αντιμετώπισή της είναι ο μαζικός και ενωτικός αντιφασιστικός αγώνας, με πρώτο σταθμό τις κινητοποιήσεις ενάντια στη διεθνή φασιστική σύναξη του Ν. Ηρακλείου στις 1.11.2023. Ιδιαίτερα για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να μην αφήσει ανενόχλητους τους φασίστες που θα ανταποκριθούν να έρθουν στην Αθήνα όπως συνέβη τον Αύγουστο με τους ναζιστές των ΒΒΒ με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Η ευθύνη είναι δική της.