Στα χέρια των Αρχών βρίσκονται, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση σε Αττική και Κρήτη, 24 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, στην πλειονότητά τους Ρομά, τα οποία εξαπατούσαν εκατοντάδες συμπολίτες και επιχειρήσεις, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Η επιχείρηση «A.P.A.T.E.» που συντονίστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οδήγησε το πρωί της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου, 17 άνδρες και 7 γυναίκες σιδηροδέσμιους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Όπως προκύπτει από τις αστυνομικές έρευνες, η εγκληματική οργάνωση κατάφερε να παραπλανά, να χειραγωγεί και εντέλει να βάζει στο χέρι τους κωδικούς του e-banking ιδιωτών και ενίοτε επιχειρήσεων.

Αμέσως μετά τα μέλη της οργάνωσης άδειαζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μοιράζοντας τα χρήματα σε λογαριασμούς-«μουλάρια» (mule accounts), τα οποία, «καθάριζαν», μαζί με τους 155 περιστασιακούς συνεργούς τους, κάνοντας μαζικές αναλήψεις από ATM!

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται, βεβαίως, και τρία αρχηγικά μέλη, ο ένας εκ των οποίων ήταν το μεγάλο «αφεντικό» της επιχείρησης, ενώ ένας δεύτερος το «νούμερο δύο» και απόλυτος συντονιστής των παράνομων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες είχαν καταφέρει από τον Φεβρουάριο του 2022 να αποσπάσουν το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, εξαπατώντας συνολικά 670 θύματα, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Μάλιστα, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων εντόπιζαν θύματα με σχετικά μέτριο χρηματικό ποσό στους λογαριασμούς, σε μία περίπτωση κατάφεραν να αποσπάσουν τους κωδικούς εισαγωγικής εταιρείας, που είχε στους λογαριασμούς της το ποσό των 250.000 ευρώ, το οποίο φυσικά έγινε καπνός.

Επίδειξη πλούτου

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν καμία ουσία, αν οι δράστες δεν έσπευδαν να τα επιδεικνύουν. Δεν είναι μόνο η εξασφάλιση μιας πλουσιοπάροχης και πολυτελούς ζωής, αλλά και η επίδειξή της, με τους νεαρούς -στην πλειονότητά τους Ρομά- να αγοράζουν πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ, όπως τσάντες και κοσμήματα, να κυκλοφορούν με εντυπωσιακό οπλισμό και αυτοκίνητα «πειραγμένα».

Χωρίς να λείπουν, βεβαίως, οι σαμπάνιες και τα πολυτελή σπίτια. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως οι νεαροί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να προκαλούν, επιδεικνύοντας τεράστιες δεσμίδες με χαρτονομίσματα, ενίοτε καίγοντας «βεντάλιες» με κατοστάευρα, θέτοντας τα όπλα τους σε κοινή θέα και κάνοντας μεγάλους λογαριασμούς με πούρα και ακριβές σαμπάνιες.

Δημοσιεύθηκε στην Οntime