Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τεράστιες ουρές και αυξημένες καθυστερήσεις, καθώς αρκετά αυτόματα μηχανήματα ελέγχου ευρωπαϊκών διαβατηρίων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης αστυνομικών προσωπικού στη βάρδια, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός αριθμός αστυνομικών που να εκτελούν τους ελέγχους όπως απαιτούν οι κανόνες ασφαλείας.

Οι επιβάτες αναφέρουν καθυστερήσεις που αγγίζουν ακόμα και τη μία ώρα για τον έλεγχο των διαβατηρίων. Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, ο έλεγχος διαβατηρίων πρέπει να πραγματοποιείται από αστυνομικό. Συνήθως υπάρχουν τέσσερις αστυνομικοί στη βάρδια, με τρεις από αυτούς να εκτελούν χειροκίνητα τον έλεγχο, ενώ ο τέταρτος βρίσκεται στα μηχανήματα ελέγχου για τους επιβάτες που εκτελούν τον έλεγχο μόνοι τους.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η βάρδια έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός λειτουργίας τα αυτόματα μηχανήματα ελέγχου. Έτσι, ο έλεγχος πραγματοποιείται μόνο χειροκίνητα, με περιορισμένο προσωπικό, και αυτό οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Από το αεροδρόμιο υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την προσθήκη περισσότερων αστυνομικών στη βάρδια.