Τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο συχνές είναι οι εμφανίσεις αλεπούδων στις αστικές περιοχές της χώρας. Εμφανίζονται συνήθως το βράδυ και κινούνται διακριτικά σε πολυσύχναστα σημεία και πλατείες, όταν ερημώνουν. Ο λόγος, προφανής! Αναζητούν τροφή και γνωρίζουν ότι θα τη βρουν εκεί, γύρω στα σκουπίδια, σε ό,τι μπορεί να έχει μείνει ή παραπέσει από τα τραπέζια, ακόμα και στα κυπελλάκια-δοχεία όπου πολύς κόσμος αφήνει τροφή για τα αδέσποτα ζωάκια.

Και αν για πολλά χρόνια οι κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αττικής είχαν συνηθίσει τέτοιου είδους επισκέψεις, οι αλεπουδίτσες τώρα κατέβηκαν και προς τον νότο, ειδικά μετά τις πυρκαγιές (με συχνές εμφανίσεις σε Γλυφάδα, Βούλα και Βουλιαγμένη), αλλά και προς το κέντρο της Αθήνας, όπου πέρυσι εντοπίστηκαν να τρώνε σε δρόμους πίσω από το «Χίλτον», ακόμα και να κυκλοφορούν πέριξ της Ακρόπολης!

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως σε Λάρισα, Λαμία, αλλά και σε Πύργο και Τρίπολη.

mario
Η τελευταία αλεπουδίτσα που έγινε viral είναι η «κυρα-Μαριώ» του Ναυπλίου, που από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε να κόβει βόλτες τις μεταμεσονύχτιες ώρες στις καφετέριες της πλατείας Συντάγματος. Το ζωάκι, που πιθανολογείται πως κατεβαίνει από τον λόφο της Ακροναυπλίας, απαθανατίστηκε πολλές φορές να... επιθεωρεί για απομεινάρια τροφής στα τραπέζια και να κλέβει φαγητό από τις γατούλες της περιοχής.

 

Στη Θεσσαλονίκη, ειδικά μετά την περίοδο των lockdowns, καταγράφηκαν συχνές επισκέψεις αλεπούδων σε διάφορα σημεία της συμπρωτεύουσας, και κυρίως στον Εύοσμο. Όπως είχε αναφέρει τότε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή», Σταύρος Καλπάκης, η αλεπού είναι ένα ζώο που αναζητά τροφή κοντά στον άνθρωπο.

«Μπορεί εύκολα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και να πλησιάσει για να τραφεί. Εάν δει, βέβαια, ότι δεν κινδυνεύει». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καλπάκης σημείωσε πως η αλεπού δεν παύει να είναι ένα άγριο ζώο και καλό είναι οι άνθρωποι να μην προσπαθήσουν να τη χαϊδέψουν, γιατί μπορεί να την τρομάξουν και να συμβεί κάποιο ατύχημα. Επίσης, συνέστησε, σε περίπτωση που συναντηθούν μαζί τους στη διάρκεια βόλτας με δεσποζόμενο ζώο, να κρατήσουν το σκυλί κοντά τους με το λουρί, καθώς η αλεπού θα φοβηθεί και θα απομακρυνθεί.

Μετά τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις αλεπούδων σε πολλές πόλεις της χώρας, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» με ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι αλεπούδες είναι ευφυέστατα και ιδιαίτερα προσαρμοστικά ζώα και οι πόλεις μας τους παρέχουν πλέον ασφάλεια και εύκολο φαγητό: τα άφθονα ποντίκια, τα σκουπίδια και οι τροφές για δεσποζόμενα και αδέσποτα εξασφαλίζουν σίγουρη επιβίωση».

Ο σύλλογος, μάλιστα, σημείωσε στην ανακοίνωσή του, έπειτα από τηλεφωνήματα που δέχτηκε από πολλούς πολίτες οι οποίοι εκφράζουν ακόμα και φόβους για τα παιδιά τους, τις γάτες ή τα σκυλιά τους: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στους ανησυχούντες και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους: Οι αλεπούδες είναι μεν φορείς της λύσσας, γενικώς, όπως και οι νυχτερίδες, ειδικώς όμως δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας κάτω από τη Θεσσαλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Να έχετε εμβολιασμένα τα σκυλιά σας έτσι κι αλλιώς. Μπορούν να φάνε μικρά γατάκια, τις μεγάλες γάτες δεν τις καταφέρνουν, συνήθως γίνονται φίλοι και τρώνε όλοι μαζί. Παιδάκια δεν τρώνε, ούτε γιαγιάδες (...)».

Και η ανακοίνωση κατέληξε: «Καλώς ή κακώς, θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι δεν υπάρχει ένα τείχος ανάμεσα στα άγρια και τα ήμερα. Αλεπούδες στην Αθήνα, λύκοι στα Μέγαρα, λαφιάτες στα Εξάρχεια, δεντρογαλιές στην Καλλιθέα, νυχτερίδες παντού. Και φυσικά, κοτσύφια, ψαρόνια, γεράκια... Αν σκεφτείτε τι έχουμε κάνει στο σπίτι τους, τα προβλήματα που προκαλούν στο δικό μας είναι πταίσματα.

Ψυχραιμία λοιπόν...».

Της Λίας Στεργίου / Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/10