Καθηγητές με αυξημένα τυπικά προσόντα, αυστηρές κτιριακές προδιαγραφές, αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών κάθε πέντε χρόνια, αλλά και εγγύηση βιωσιμότητας των ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελούν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω διακρατικών συμφωνιών με ξένα πανεπιστήμια. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται να δοθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα συγκληθεί στις 15 Δεκεμβρίου, και να τεθεί σε διαβούλευση αμέσως μετά, ενώ θα συζητηθεί και γνωμοδότηση σε συνταγματικό επίπεδο.

«Άνοιγμα προς τον κόσμο, με αυστηρά κριτήρια», χαρακτηρίζουν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία του νομοσχεδίου.

«Κάθε φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας», λένε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Και προσθέτουν ότι «δεν πρέπει να υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας του εγχειρήματος, αλλά να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε τη στήριξη που θα υπάρχει στο μέλλον. Οπως στα δημόσια πανεπιστήμια υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τη στήριξη αναλαμβάνει το κράτος για τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων και ξέρουμε ότι κανένα πανεπιστήμιο δεν θα κλείσει στο μέλλον». Τονίζεται, επίσης, ότι θα προβλέπεται συγκεκριμένο πλαίσιο επιλογής διδασκόντων, με αυστηρά κριτήρια, καθώς πρέπει να είναι όλοι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ενώ θα υπάρξει και μέριμνα για επισκέπτες καθηγητές. Αυστηρές προδιαγραφές μπαίνουν και για το κτιριακό, καθώς πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, με βιβλιοθήκες και εργαστήρια όπου χρειάζονται, αλλά και υποστηρικτικοί χώροι για τους φοιτητές.

Σημαντικό στοιχείο είναι η αξιολόγηση και των ιδιωτικών πανεπιστημίων με τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση στα δημόσια. Οπως λένε οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας, «κάθε πέντε χρόνια θα αξιολογούνται τα Προγράμματα Σπουδών με τον ίδιο τρόπο που αξιολογούνται τα δημόσια πανεπιστήμια».

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα αξιολογεί τις προτάσεις για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου και θα ελέγχει αν πληροί τα ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια για να λάβει την άδεια λειτουργίας.

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας

1. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών για τη λειτουργία του μη κρατικού πανεπιστημίου (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια όπου χρειάζονται, βιβλιοθήκη) και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις).

2. Απαιτείται αναπτυξιακή στρατηγική του μη κρατικού πανεπιστημίου και αξιολογείται η βιωσιμότητα στο μέλλον.

3. Αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, χωρίς τη συνεργασία ξένου ΑΕΙ, με διακρατική συμφωνία.

4. Η ίδρυση και η λειτουργία παραρτημάτων στη χώρα θα γίνονται από ξένα πανεπιστήμια, ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

5. Προβλέπεται συγκεκριμένο πλαίσιο επιλογής διδασκόντων και φοιτητών.

Διεργασίες για σύναψη συμφωνιών για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεργασίες για τη σύναψη συμφωνιών για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκτός από την ίδρυση Ιατρικής Σχολής, μελετά και τη δημιουργία κοινωνικών σχολών, όπως Νομικής και Ψυχολογίας. Ηδη, το Mνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Ομιλο Ιατρικό Αθηνών προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρακτική εκπαίδευση από φέτος των φοιτητών της Iατρικής στα υψηλής τεχνολογίας και στελεχωμένα με κορυφαίους επιστήμονες νοσοκομεία του ομίλου στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στον χώρο της Ιατρικής έχει προχωρήσει, εξάλλου, σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα λειτουργήσει Ιατρική Σχολή στην Αθήνα, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η κίνηση αυτή προέρχεται από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia - UNIC). Το πανεπιστήμιο επίσης διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσφέρει κοινά πτυχία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διατηρεί συνεργασία με τον Ομιλο Hellenic Healthcare, καθώς και με άλλους οργανισμούς που εδρεύουν στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης (Global Center) του φημισμένου Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Αθήνα. Πρόκειται για το δέκατο τέτοιο κέντρο που έχει ιδρύσει το νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο σε όλη την υφήλιο. Θα πρόκειται, ουσιαστικά, για τη βάση καθηγητών και φοιτητών του Κολούμπια στην Ελλάδα. Ηδη ο νέος πρόεδρος του κέντρου του Κολούμπια στην Ελλάδα, Θεοκλής Ζαούτης, επισκέφθηκε την Αμερική. Σημειώνεται ότι στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στοχεύει και ο Εκπαιδευτικός Ομιλος ΜητροπολιτικόΑΚΜΗ, ενώ ενδιαφέρον να εγκατασταθεί στην Ελλάδα επιδεικνύει επίσης ένα ισπανικό ΑΕΙ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/10